tiistai 24. toukokuuta 2016

Korvasienikeitto

Korvasieni - tuo metsiemme pikku aivokääpiö - on sienestäjän kannalta hankala laji. Vaikka luulee ymmärtävänsä esiintymiskäyttäytymisen, on etsimisessä aina sama lottoamisen meininki. Tiedät että tuossa on sopivanlainen, tuore hiekkapitoinen hakkuuaukea ja tulet joka toukokuu sovittuun aikaan katsomaan näkyykö kurttupäitä. Useampia vuosia siinä treffailussa voi vierähtää ja aivan turhaan. Kolmantena vuonna voit olla jo varma että ei käynyt flaksi. Mutta aivan yhtä hyvin jonain toukokuuna paikka voi olla täynnä käsipallon kokoisia ruskeita vonkaleita. Ja seuraavanakin vuonna. Sitten - aivan kuten olivat ilmestyneetkin - poissa. Eikä enää ikinä samassa paikassa.

Toinen hankaluus on tietysti se armoton myrkyllisyys mutta siihenhän meillä on konstimme.



Korvasienikeitto

Päivän saalis (ja ilmeisesti koko tämän vuoden saalis) jäi neljään keskikokoiseen yksilöön, joten tällä reseptillä saa nippanappa keittolautasen kahdelle hengelle. Meillä ryöppäys tehdään pitkän kaavan mukaan eli keitämme pilkottuja sieniä 10 minuuttia runsaassa vedessä, huuhtelemme huolellisesti ja toistamme toimenpiteen kolme kertaa.

½ litraa   tuoreita korvasieniä (ryöpättynä noin 1 dl)
2-3          kevätsipulia
5 dl         lihalientä tai kasvislientä
2 dl         kuohukermaa
1 rkl       vehnäjauhoja
1 rkl       sherryä
              voita tai oliiviöljyä
              vuohenputkea (koska villiyrttikausi ja trendikästä)
              kirveliä
              persiljaa
              suolaa
              mustapippuria

Pilko käsitellyt korvasienet kattilaan ja kiehauta sienistä ylimääräinen neste pois. Lisää pilkotut kevätsipulit ja kuullota hetkinen voissa tai öljyssä. Lisää kattilaan vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon liha- tai kasvisliemi ja keitä hämmennellen kunnes neste saostuu. Lisää kerma, sherry ja yrtit ja anna hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, maista ja maiskuttele.


-arska-


Kevätkylvö

90- luvun loppupuolella vuokrasin Turun 4h- yhdistykseltä viljelypalstan, istutin innoissani sinne salaatteja ja retiisejä ja kannoin selkä vääränä vettä kasveilleni koko kesän. Loppukesästä sain todeta raatamiseni menneen täysin hukkaan kun siinä kivikovassa savimaassa ja kauheassa helteessä ei salaatti kasvanut, tuhohyönteiset söivät retiisit ja fasaanit viimeistelivät katastrofin käymällä hiekka/multa/savikylvyissä istutuksieni keskellä. Vannoin tuolloin, että toiste en tähän hommaan ryhdy.

No, nyt ilmeisesti aika on kullannut muistot kun keväällä pirautin 4h- yhdistykselle ja varasin jälleen palstan. Tällä kertaa olen varautunut keikkaan hieman salaattia järeämmillä kasveilla ja maahan istutin mm. perunaa, lehtikaalia ja kesäkurpitsaa. Hommasin jopa kateharsoa, jotta kaikenlaiset tuhoörkit ja mahdollinen halla pysyisivät loitolla. Saas nyt nähdä, mitä tästä tulee.




-memmu-


keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Ensiapu myrkytystilanteessa

Nyt on se vuodenaika kun monissa ruokapöydissä vallitsee lievästi jännittynyt, varautunut ilmapiiri: Onkohan nämä varmasti ryöpätty huolella? Entä jos tämä onkin myrkkykeiso? Yrittääkö hän myrkyttää minut?

On siis syytä muistuttaa mieliimme toimintaohjeet myrkytysoireiden ilmetessä. Mutta ennen kaikkea: kun keräät luonnosta mitä tahansa syömisaikeissa, varmista että tiedät mitä teet.



















Ensiapu myrkytystilanteessa:
  • Hätätilanteessa soita numeroon 112.
  • Jos epäilet myrkytyksen mahdollisuutta, soita myrkytystietokeskukseen, puhelin 09 471 977  (24h/vrk)
  • Toimi myrkytystietokeskuksen ohjeiden mukaan.
  • Kuvaile myrkytystietokeskukseen
        - mitä on tapahtunut, mistä aineesta on kysymys
        - miten myrkky on joutunut kehoon (nielty, hengitetty, imeytynyt, pistetty)
        - minkä määrän autettava on niellyt
        - kuinka pitkä aika tapahtuneesta on kulunut.
  • Älä okseta.
  • Tarkkaile autettavan tilaa, ilmentyykö esim. pahoinvointia, vatsakipua, ripulia.
  • Jos autettava menee tajuttomaksi, turvaa avoin hengitystie kääntämällä hänet kylkiasentoon.
  • Jos autettava menee elottomaksi, aloita elvytys.


-arska-

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Vuohenputki

Olen jo muutaman vuoden ajan yrittänyt käynnistellä villivihannesharrastusta mutta joka vuosi havahdun liian myöhään ja alkukesän paras sesonki on jo mennyt. Tänä vuonna olen kerrankin ajoissa ja pääsin tutustumaan vuohenputkeen, johon olen aiemmin suhtautunut epäluuloisesti sen hieman erikoisen tuoksun takia. Onneksi kokeilin, sehän on mitä mainioin vihannes! Kasvaa "kaikkialla" hyvin satoisana, helppo kerätä ja sitä voi käyttää melkein mihin tahansa. Nuoret, suppuiset lehdet käyvät sellaisenaan salaattiin ja pannulla voissa paistettuna vuohenputki on herkkua! Seuraavaksi sitten vain kokeilemaan reseptejä. :)



-memmu-


lauantai 7. toukokuuta 2016

tiistai 3. toukokuuta 2016

Persiljaöljy

Persiljaöljy sopii niin monen ruuan seuralaiseksi että sitä kannattaisi olla aina jääkaapissa valmiina. Tämä lienee siitä se helpoin resepti.



Persiljaöljy

nippu tuoretta persiljaa
1 dl    oliiviöljyä
puolikas valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria

Aja persilja, öljy ja valkosipuli sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


-arska-