Tuollainen oivallus on tehty ilmeisesti Louisianan suunnalla 1980-luvulla ja valmistustapa on ollut rapakon tällä puolellakin pieni hitti. Oluen sijaan toimii hyvin myös siideri ja omenamehu. Viiniäkin on kokeiltu ja olutta on huhujen mukaan väkijuomilla terästetty. Juju olisi siinä että tölkissä oleva neste höyrystyy kanan vatsaonteloon ja kypsentää ja maustaa lihan meheväksi. Oman elämänkokemuksen perusteella olen taipuvainen uskomaan tähän teoriaan. Kaljatölkkikanasta on tullut meille jonkinlainen grillikauden avausateria. Maustamiseen sopii hyvin kuivamausteseokset, sellainen on helppo tehdä itse miun tai siun maun mukaan.
Raaka kana + kaljatölkki = kaljatölkkikana |
Maustamiseen sopii hyvin kuivamausteos. |
Tölkkikana grillataan kannen alla ja hitaasti epäsuorassa lämmössä eli ei siinä grillin kuumimmassa kohdassa. Reikävuoka estää rasvaa valumasta grilliin. |
Kana on valmis kun sisälämpötila paksuimmassa kohdassa on 75 astetta. Paistolämpömittari on ehdoton instrumentti. |
Kaljatölkkikana
kokonainen kana
1½-2 dl olutta (tai siideriä, omenamehua)
1 dl bbq-kastiketta
ruokaöljyä
Kuivamausteseos
1 rkl tummaa sokeria
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl fenkolinsiemeniä
2 tl sinappijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl chilihiutaleita
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
Kuumenna grilli. Laita kuivamausteseoksen ainekset mortteliin ja hiero kunnes fenkolinsiemenetkin on jauhautuneet hienoksi. Kuivaa kana. Sivele nahka ruokaöljyllä. Hiero kuivamausteseos kauttaaltaan kanan pintaan ja ripottele sitä myös vatsaonteloon. Kaada olut kanatelineen säiliöön ja nosta kana paikalleen. Grillaa epäsuorassa lämmössä grillin kansi kiinni noin 50 minuuttia. Sivele kana kauttaaltaan bbq-kastikkeella ja jatka grillaamista vielä noin 15-20 minuuttia. Tarkkaile tässä vaiheessa lämpötilaa, kana on kypsää kun sisälämpötila on paksuimmassa kohdassa 75 astetta. Tällä tekniikalla kana ei kuivu pahasti vaikka lipsahtaisi ylikypsäksikin.
-arska-