torstai 1. huhtikuuta 2021
tiistai 30. maaliskuuta 2021
Paistettua mustajuurta ja poltettua kermaa
Poltettu kerma on aivan mahtavaa kastike paistetuille tai paahdetuille juureksille tai vaikka tuoreen leivän kanssa tarjoiltuna. Mustajuuren kanssa huippuhyvää.
Poltettu kerma näyttää uunista tullessaan palaneelta pannukakulta. |
mustajuurta
Poltettu kerma
5 dl kuohukermaa
1 rkl sitruunamenua
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
-arska-
keskiviikko 17. maaliskuuta 2021
Sinisimpukkakeitto
Ludvig XV:n keittiömestari kirjoittaa 1767 ilmestyneessä Keittotaidon kannettavassa käsikirjassaan (alkuteos Dictionnaire portatif de cuisine, d'office, et de distillation) sinisimpukoista seuraavaa:
"Eräänlainen kala, joka elää suljettuna kahden kuoren välissä. Käyttää ravinnokseen merivettä. Merisimpukat joitten liha on vaaleaa ja pehmeää, ovat melko terveellistä ravintoa, kun ne on keitetty oikealla tavalla, eivätkä ole kitkeriä. Ne sulavat yleensä hyvin vatsassa ja niitä voi tarjota myös vähän liikuntaa harrastaville ja toipilaille, jotka pitävät simpukoiden mausta. Jokisimpukat sulavat huonommin ja sopivat vain vahvavatsaisille. Lampisimpukat ovat pahanmakuisia ja hyvin epäterveellisiä."
Asia selvä. Teemme sinisimpukkakeiton mutta käytämme ainoastaan suolaisen valtameren rannoilta kerättyjä eläviä simpukoita. Nilviäisillä ja niveljalkaisilla on jokin maaginen vaikutus keittoihin, sellainen Midaksen kosketus. Tulee hyvempää ihan itsestään.
Sinisimpukkakeitto (2-4 annosta)
1 kg eläviä sinisimpukoita
2 dl kalalientä
2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 varsisellerin varsi
3 valkosipulin kynttä
ripaus sahramia
sunnuntai 28. helmikuuta 2021
Grissinit
Mutta ymmärtäähän sen tavallaan, täydellistä on vaikea parantaa. Silkasta kunnioituksesta teimme grissinejä eli italialaisia leipätikkuja Il Tricoloren väreissä.
Grissinit (n. 20 kpl)
lauantai 20. helmikuuta 2021
Blinit hapanjuurella
torstai 28. tammikuuta 2021
Hapanjuurileipä
Ekat leivät onnistui ihan kelvollisesti mutta sen jälkeen homma muuttuikin hankalammaksi. Aloittelijana en osannut vielä "lukea" juurta enkä taikinaa ja ihmettelin, mikä menee vikaan vaikka tein kaiken suunnilleen samalla tavalla koko ajan. Kaikenlaisia lätsähtäneitä lituskoita tuli uunista ulos. Mutta sitten näemmä pitää vaan leipoa ja leipoa niin juuri kehittyy ja taidot kasvaa. Nyt tämä meidän Raijaksi ristimämme juuri täyttää puoli vuotta ja pöhisee jo ihan mukavasti. Aika komeita leipiä on viime aikoina valmistunut.
Jännää, mitä saa aikaiseksi pelkistä jauhoista, vedestä ja suolasta.
-memmu-
lauantai 16. tammikuuta 2021
Ruostumaton teräs
Ruostumaton teräs eli tuttavallisemmin rosteri on rautaseos johon on seostettu kromia yli 10,5 prosenttia. Kromi reagoi hapen kanssa ja muodostaa teräksen pinnalle itse itsensä korjaavan ja korroosiolta suojaavan, näkymättömän kalvon. Mahtavaa. Korroosiovapaa, helposti puhdistettava, hajuton, mauton, hygieeninen ja vieläpä kaunis materiaali jonka eri seoksista voi valmistaa melkein mitä tahansa kippoa ja vispilää mitä keittiössä tarvitaan. Keittiökäyttöön on muitakin hienoja materiaaleja ja muovillekin on oma paikkansa mutta sanokaa rosteri kun haluatte kestäviä työvälineitä. Kestää kylmää kuumaa, vatkaamista, hakkaamista, hankaamista, freesaamista, friteeraamista, flambeeraamista ja paljon pidempään kuin sinä itse.