maanantai 20. tammikuuta 2020

Perunarieskat sekä ruskistettu ja vaahdotettu voi

Rakastan perunaa. Ihan kaikissa muodoissaan. Kuohkeaksi vatkattu perunamuusi on ykkönen ja teen sitä aina jättikattilallisen. Harvoin siitä mitään tähteeksi jää mutta silloin kun jää, tehdään mummolasta tuttuja perunarieskoja. Muutama ainesosa sekaisin, muutama minuutti uunissa ja herkkuiltapala on valmis. Rieskat ovat lämpiminä taivaallisia sellaisenaan tai ihan millä tahansa päällystettyinä mutta taikatemppu tapahtuu kun sipaisee pintaan huippukokki Henri Alénin ohjeella tehtyä ruskistettua ja vaahdotettua voita.

Perunarieskat

3 dl   perunasosetta
3 dl   vehnäjauhoja
1 tl   leivinjauhetta
2 rkl öljyä
suolaa
(tarvittaessa loraus piimää tai maitoa)

Sekoita kylmään perunamuusiin muut ainekset ja mikäli taikina tuntuu liian kuivakalta, lisää loraus piimää tai maitoa. Taikina saa jäädä pehmeäksi eikä sitä tule vaivata, ettei synny sitkoa. Muotoile taikinasta pellille jauhojen avulla ohuita rieskoja, pistele ne haarukalla ja paista 225 asteessa n. 8 minuuttia tai kunnes rieskat ovat saaneet väriä.


Ruskistettu, vaahdotettu voi

300 g voita
suolaa

Puolita voi ja paloittele toinen puoli kuutioiksi huoneenlämpöön pehmenemään. Kuumenna loput voista kattilassa keskilämmöllä. Alkuvaiheessa voi pärskähtelee herkästi, kannattaa käyttää kantta. Kun pärskähtely loppuu voi nostaa hieman lämpöä, sekoittele ettei voi pala. Voi alkaa saada väriä, muuttuu lopulta kanelinväriseksi ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä. Voi myös kuohahtaa (pinnallle muodostuu kellertävä vaahto), silloin alkaa olla valmista. Kaada voi kuumuutta kestävään kulhoon ja anna sen jäähtyä. Sekoita molemmat voit sekä ripaus suolaa ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.



-memmu-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti