tiistai 14. helmikuuta 2017

Pizza bianco

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: pizza bianco, tarte flambée, flammkuchen, valkoinen pizza, liekkipiirakka. Kun ensi kerran kokeiltiin ei paluuta ollut, tomaattikastiketta ei ole sen koommin käytetty. Hyvä taikinapohja, ranskankermaa tai smetanaa ja maukkaita täytteitä, tulos on parhaimmillaan parempaa kuin mikään ikinä, missään. Koskaan. Vähän oliiviöljyä, balsamicoa, uh, suoraan pizzakiveltä... taivaallista. Seis. Ylisanoja suoltava ihminen antaa itsestään äärimäisen epäilyttävän vaikutelman, pysykäämme faktoissa.


P.S. Jos artesaanipizzan väsää kaksi artenomia, onko se artenomipizza?







Pizza bianco (kaksi pizzaa, tässä tapauksessa kahdella eri täytteellä)



Taikina (kaksi pizzaa)

Lukemattomia pizzapohjareseptejä on kokeiltu ja parhaiten ovat onnistuneet ne, joiden taikinan annetaan kohota pitkään kylmässä. Tällä kertaa testasimme tämän. Tosin taikinamme ehti kohota vain reilun vuorokauden mutta hyvin onnistui näinkin. Huom! Taikinaa ei kaulita vaan se venytetään, vanutetaan ja taputellaan käsin muotoonsa.


Kastike

120g   smetanaa
rkl      sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä

Sekoita ainekset.


Kinkkutäyte

1         mozzarellapallo viipaloituna
2-3      viikunaa paloiteltuna

120 g  ilmakuivattua kinkkua
salviaa
oliiviöljyä
balsamicoa


Lohitäyte

1         mozzarellapallo viipaloituna
1         pienehkö punasipuli viipaloituna ohuiksi siivuiksi

120 g  kylmäsavulohta
rucolaa
oliiviöljyä
balsamicoa


Pizzakivi on tässä puuhassa suositeltava varuste ja sitä käytämme mekin. Voi tulkita hifistelyksi mutta pieni vaaramomentti tulikuuman kivilevyn käsittelyssä tuo hien otsalle ja saa lopputuloksen maistumaan entistä paremmalta. "Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi" - Jumala. Jos käytössä ei ole pizzakiveä, toinen konsti on asettaa kaksi uunipeltiä päällekkäin.
   
Laita pizzakivi (tai uunipellit) kylmään uuniin ja kuumenna uusi 230 asteeseen. Nosta kivi uunista, siirrä pizzapohja kivelle ja siirrä uuniin 10 minuutiksi. Uuniin tässä vaiheessa siis pelkkä pohja, ei täytteitä.

Ota taas pizza pois uunista ja levitä esipaistuneen pohjan päälle smetanakastike sekä viikunat tai punasipulit. Siirrä jälleen uuniin, nyt kolmeksi minuutiksi.

Ota pizza pois uunista ja lisää loput täytteet, ilmakuivattu kinkku ja salvia tai savulohi ja rucola.
Koko komeuden päälle vielä oliiviöljyä ja balsamicoa. Sitten pizza bianco syödään.



-arska-  (täytteet ja tulityöt)
-memmu-  (pohjatyöt)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti