torstai 26. elokuuta 2021

Valurautapannun uusi elämä

Paraskin pinnoitettu paistinpannu menee vaihtokuntoon parissa vuodessa tai välittömästi jos kohtelet sitä huolimattomasti. Eli kuumennat liikaa tai jäähdytät liian nopeasti tai sohaiset peräti haarukalla. Pannujen uusiminen tuntuu pian hullulta kun on olemassa käytännössä ikuinenkin vaihtoehto, valurautainen sellainen.

Vanhat kirppispannut on vuosikymmenten käytössä hioutuneet sileiksi kuin vauvan peppu mutta voivat olla umpiruosteessa tai vähintään ummehtuneen rasvan peitossa. Toisaalta monen uuden pannun valupinta on niin karkea että sillä voi lähinnä terottaa luistimet.
 
Molemmat saa kuntoon samoilla lääkkeillä: puhdistus, hionta ja rasvapoltto (monta rasvapolttoa). Esimerkkipannuna meillä on kirppislöytö joka on uutta tuotantoa, käytännössä käyttämätön mutta väärin hoidettu ja jätetty ruostumaan.

Pintaruoste irtoaa yleensä melko helposti vesipesulla ja teräsvillalla hankaamalla. Pinttyneempään ruosteeseen tehoaa liottaminen etikkaliuoksessa. Sen jälkeen valurautapannun voi hioa käytännössä niin sileäksi kuin viitseliäisyys riittää, mitä sileämpi sen mukavampi pannua on käyttää. Se varsinainen taikatemppu on rasvapoltto, eräänlainen tee se itse -teflon. Kovassa lämmössä rasva hajoaa pienemmiksi molekyyleiksi jotka hapettuvat ja polymerisoituvat kalvoksi joka estää veden ja proteiinien pääsyn metallin pintaan. Ruuan tarttuminen pannun pintaan vähenee radikaalisti.

Vanha kansa on suosinut silavaa. Tiede tutkii ja nyt tiedetään että rasvapolttoon kannattaa valita mahdollisimman monityydyttymätön rasva ja siinä mielessä parhaita ovat kasvipohjaiset auringonkukka­öljy, rypäleensiemenöljy sekä erityisesti pellavansiemenöljy jonka on todettu antavan käytännössä kestävimmän pinnoitteen. Älä käytä rautakaupan pellavaöljyä vaan elintarvikekäyttöön tarkoitettua öljyä. Sillä useampi huolellinen rasvapoltto ja pannu on saanut uuden elämän. Ja jos tuota vähän hoitaa jatkossakin niin sehän kestää maailman tappiin.















Huonokuntoisen valurauta-astian huolto


PUHDISTUS

Irrota aivan ensimmäisenä astian mahdolliset puiset kahvat, messinkiset helat ja nupit yms. irto-osat. Ne eivät kestä seuraavia työvaiheista.

Kovin ruosteinen paistinpannun puhdistaminen kannattaa aloittaa etikkakylvyllä. Valitse niin suuri muoviastia että pannu mahtuu sen pohjalle. Tee etikkaliuosta niin paljon että pannu peittyy kokonaan nesteeseen. Etikkaliuoksen suhdeluku on 10:1 eli litraan vettä sekoitetaan 1 desilitra etikkaa. Jätä pannu likoamaan vuorokaudeksi.

Ota pannu etikkaliuoksesta ja hankaa sitä karkealla teräsvillalla tai teräsharjalla niin että kaikki irtoava ruoste, rasva ja pinttynyt lika lähtee irti. Huuhtele ja kuivaa huolellisesti.

HIONTA

Pannun sisäpintojen ja varsinkin paistopinnan hiominen parantaa pannun käyttömukavuutta reippaasti. Sileä ulkopintakin on helpompi pitää puhtaana. Käsihionta teräsharjalla ja vesihiomapaperilla on mahdollista mutta suosittelen kulmahiomakonetta tai porakonetta johon saa kiinnitettyä erilaisia koneteräsharjoja sekä lamelli-, liuska- ja nailonlaikkoja.

Laikkojen suhteen sopiva perussetti on...
koneteräsharja
lamelli/liuskalaikka, karkeus 40
lamelli/liuskalaikka, karkeus 120
nailonlaikka, karkeus 360

Hio paistopinnat käyttäen laikkoja karkeasta hienompaan ja viimeistele nailonlaikalla. Puhdista pannu hiontapölystä aina kun siirryt hienompaan karkeuteen. Käytä suojalaseja ja kunnollista hengityssuojainta, keuhkoissa metallipöly on tympeää. Ja varoituksen sana, jännetuppitulehduksen voi saada tässäkin hommassa lähes huomaamatta.

PESU

Huuhtele pannu hionnan jälkeen. Kaada sitten pannulle noin ruokalusikallinen ruokasoodaa, saman verran karkeaa suolaa sekä 1-2 ruokalusikallista vettä. Kostuta puuvillainen rätti ja pese pannu hieromalla sitä sooda-suola -tahnalla kauttaaltaan huolellisesti. Huuhtele välillä ja lisää soodaa ja suolaa tarpeen mukaan kunnes kaikki hiontapöly ja mahdollinen rasva tuntuu irronneen. Huuhtele pannu, kuivaa ja kuumenna hetken aikaa niin että pannusta haihtuu varmasti kaikki kosteus.

RASVAPOLTTO

Valitse siis elintarvikekäyttöön soveltuvaa pellavansiemenöljyä. Muista että myös sen käsittelyyn liittyy itsesyttymisvaara eli öljyiset rätit kannattaa käytön jälkeen kastella ja vielä ulos kuivumaan.
Rasvapolton voi tehdä uunissa, liedellä, kaasugrillissä, hiiligrillissä. Kuumenna pannua hetken ja öljyä se sitten kauttaaltaan puuvillarätillä hieromalla. Öljyä kannattaa käyttää reilusti jotta sitä tunkeutuu jokaiseen huokoseen mutta jatka hieromista niin kauan että öljyä tuskin enää huomaa pannun pinnassa. Tässä tavoitellaan mahdollisimman ohutta kerrosta. Silloin öljy palaa täysin ja pinnoitteesta tulee kova ja kestävä, paksu kerros hilseilee helposti irti. Lämpötila kannattaa olla noin 250 astetta vaikkakin pellavansiemenöljyn savuamispiste on vain 107 astetta. Jo sen pitäisi siis riittää siihen että pannu savuaa kuten asiaan kuuluu eli rasva palaa pannuun kiinni. Kuumenna noin 15 minuuttia kunnes savuaminen laantuu, pinta on silloin valmis. Ota pannu uunista ja anna jäähtyä reilusti alle 100 asteiseksi jolloin voit levittää uuden kerroksen öljyä ja toistaa toimenpiteen vähintään muutamaan kertaan. Polymerisoitunut pinta on aluksi väriltään kauniin ruskea. Useamman polton jälkeen se voi muuttua hiilen ja muiden epäpuhtauksien vuoksi lähes mustaksi. 4-6 rasvapolton jälkeen pinnoite on jo aika hyvä vaikka hifistien mielestä tusinakaan polttoa ei ole liikaa.

Tämän jälkeen vain kovaa käyttöä, pannu paranee mitä enemmän sitä käyttää. Pese pannu heti käytön jälkeen tiskiharjalla ja lämpimällä vedellä. Eikä missään tapauksessa astianpesuaineita. Eikä missään tapauksessa astianpesukoneeseen.


-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti