torstai 21. toukokuuta 2020

Paahtoleipä

Tilasin taannoin maailmalta hienon, kannellisen leipävuoan. Pullman loaf pan viralliselta nimeltään. Nimi tulee amerikkalaisista junavaunuista mutta ei hajuakaan, miten nämä kaksi toisiinsa liittyvät. Kannen ansiosta leivästä tulee neliskanttinen eli oikea sandwich-paahtoleipä. Tokihan paahtoleivän voi tehdä tavallisessakin leipävuoassa mutta ei se sitten ole sama asia.





Paahtoleipä (vuoan koko 19 x 10 x 10cm eli n. pari litraa)

8-9  dl   vehnäjauhoja
4-5  dl   vesi-maitoseosta (50/50)
50    g    pehmeää voita
15    g    hiivaa
1    rkl   sokeria
1    rkl   suolaa
(siemeniä, leseitä ym.)



Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa n. tunnin ajan tai kunnes se on kaksinkertainen.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele se levyksi siten, että saat mahdollisimman tarkkaan ilmakuplat pois. Näin leivän koostumuksesta tulee tasaisen tiheä. Voitele vuoka ja kansi. Taittele taikinasta pötkö ja aseta se vuokaan. Sulje kansi ja anna taikinan kohota vielä puolisen tuntia. Paista leipää himpun verran alle 200 asteessa n. 40 minuuttia. Kumoa kypsä leipä ritilälle ja jäähdytä.



-memmu-



8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tosi komea leipä. Mistä olet ostanut tuon vuoan?

    VastaaPoista
  3. Kiitos kysymästä! Suomesta näitä vuokia ei tunnu saavan edelleenkään, toimittajan tiedot ei enää tallessa mutta Saksan eBayn kautta tilattu. "Pullman loaf pan" -hakusanalla löytyy paljon myyjiä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tiedosta, pitääpä surffailla. Ihme ettei kukaan sitä täällä myy. Tuo sinun taikina taitaa olla aika optimi tuohon vuokaan? Tein just aamulla juurella paahtista tavalliseen vuokaan ja onhan se kyllä hyvää.

    VastaaPoista
  5. No juu, kannellisessa vuoassa on vähän tarkempaa taikinan kanssa. Pitäisi olla sellainen, että paisuessaan täyttää koko vuoan kanteen asti muttei kuitenkaan pursu yli.
    Niin ja edellisessä kommentissa oli virhe, vuoka on tilattu Amazonista (varmasti niitä eBaystakin löytyy), niitä on siellä paljon eri kokoja ja eri hintaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satunnainen vierailija10. maaliskuuta 2021 klo 7.59

      Kiitos, pistinkin omani tilaukseen just Amazonista ;)

      Poista
  6. Eikö 1 rkl suolaa ole vähän liikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1 rkl on juuri parahultaisesti itäsuomalaiseen makuun mutta totta kai suola oman maun mukaan. Hyvä vain jos vähempi riittää.

      Poista