keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Leivitetyt munakoisopihvit ja paahdettu paprikakastike

Munakoiso on jännä. Sen ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kulinaarisessa mielessä lähinnä vihannes mutta kasvitieteellisesti tarkasteltuna marja. Marjaksi varsin ruokaisa.

Pankojauhoissa leivitetyt munakoisopihvit voi paistaa pannulla öljyssä mutta mahtavan rapsakoita ja jopa parempia niistä tulee kypsentämällä ne kiertoilmakypsentimmellä. Kai kiertoilmakypsennin on jo vakiintunut termi air fryerille-laitteelle? Meillä laite on tuttavallisesti vain tohotin. Pihvien kaveriksi sopii hienosti paahdettu paprikakastike.






Leivitetyt munakoisopihvit

1       munakoiso
1 dl   vehnäjauhoa
1 dl   pankojauhoja (korppujauho käy myös)
1       kananmuna ja ruokalusikallinen vettä
½ dl  parmesaaniraastetta
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä


Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele esim. leikkuulaudalle ohut kerros suolaa, asettele munakoisosiivut laudalle ja ripottele vielä suolakerros siivujen päälle. Anna suolan vaikuttaa puolisen tuntia. Huuhdo sen jälkeen suola pois viipaleista ja kuivaa viipaleet paperilla. Suolaustoimenpidettä kutsutaan "itkettämiseksi", ja sillä poistetaan munakoisolle ominainen kitkeryys.

Riko kananmuna ja sekoita siihen ruokalusikallinen vettä. Kaada seos matalaan kulhoon tai lautaselle. Kaada vehnäjauhot omalle lautaselleen. Sekoita pankojauhot sekä parmesaaniraaste keskenään ja kaada sekin seos omalle lautaselleen.

Seuraavaksi munakoisosiivut leivitetään eli kääntele jokainen viipale ensin vehnäjauhokulhossa, sitten kananmunakulhossa, ja viimeiseksi pankojauho-parmesaaniseoksessa. 

Kuumenna paistinpannu ja paista "pihvit" oliiviöljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Toinen, jopa parempikin tekniikka on käyttää kiertoilmakypsennintä. Siinä pihveistä tulee mahtavan rapeita ilman rasvaa. 

Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla ja tarjoile paahdetun paprikakastikkeen kanssa.


Paahdettu paprikakastike

400 g   paahdettuja paprikoita
1½  dl  oliiviöljyä
1½  dl  manteleita
1  rkl   sitruunamehua
2         valkosipulinkynttä
1  tl     suolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa manteleita jos jää liian löysäksi.


-arska-

3 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa se parmesaaniraaste lisätään?

    VastaaPoista
  2. Totta tosiaan parmesaaniraaste puuttuu työvaiheista. Parmesaaniraaste kuuluu sekoittaa pankojauhojen (tai korppujauhojen) joukkoon leivittämisen yhteydessä. Kiitos kun ilmoitit virheestä, täytyy korjata ohje.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, niin vähän arvelinkin 🙂

    VastaaPoista