sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Grissinit

Italialainen ruokakulttuuri on jännä juttu. Mahdottoman hyvää ruokaa, herkullista, simppeliä, addiktoivaa. Mutta myös jämähtänyttä, mitään ei voi tehdä toisin koska näin on aina tehty. Isomummon isomummo keitti ragun näin jo 1800-luvulla, piste. Jos Ferrarin F1-tallissa ei olisi vierasmaalaisia työntekijöitä, väitän että kilpailisivat vieläkin autolla vuosimallia 1952.

Mutta ymmärtäähän sen tavallaan, täydellistä on vaikea parantaa. Silkasta kunnioituksesta teimme grissinejä eli italialaisia leipätikkuja Il Tricoloren väreissä.







Grissinit (n. 20 kpl)

1,5 dl   vettä
15 g     hiivaa
4 dl     vehnäjauhoja
1 tl      suolaa
1 rkl    oliiviöljyä

Pinnalle
oliiviöljyä
sormisuolaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon jauhot, suola ja öljy. Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää ja kimmoisaa ja peitä sen jälkeen kulho kelmulla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Muotoile kohonneesta taikinasta pötkö ja jaa se noin 20 palaan. Pyörittele paloista kämmenten välissä pitkiä, kapeita leipätikkuja ja asettele tikut uunipellille. Anna kohota vielä 15 minuuttia liinan alla. Pirskottele tikkujen päälle oliiviöljyä ja ripottele sormi- tai muuta suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes tikut ovat saaneet hieman väriä.

Värikkäitä tikkuja saat kun teet useamman taikinan ja korvaat veden vihannesmehuilla tai -soseilla. Me käytimme nesteinä vihreää pinaattimehua ja punaista punajuurimehua. Tikkuja voi myös maustaa esim. parmesaaniraasteella, yrteillä tai siemenillä.


-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti