perjantai 1. huhtikuuta 2022

Dippipizza

Tehän tiesitte että pizzaa syötiin Napolissa jo 1700-luvulla. Mutta tiesittekö että pizzan syntyhistoria juontaa juurensa jo Espanjan maailmanvalloituksen alkuajoilta 1500-luvulta. Silloiset konsistadorit toivat tomaatin Etelä-Amerikasta Eurooppaan ja oppivat nopeasti tämän uuden marjan käytön. Kyllä, kasvitieteellisesti tomaatti on marja. Suurin osa konsistadoreista olivat kotoisin Andalusian ja Extremaduran provinsseista ja siellä tuli ensin älymystön ja myöhemmin kansan keskuudessa suosituksi ateriaksi oliiviöljyllä, ilmakuivatulla makkaralla ja erilaisilla juustoilla maustettu, pitkään haudutettu tomaattikastike joka nautittiin tuoreen leivän kanssa. Tapana oli jakaa yhteinen annos ruokaseurueen kesken dippaamalla leivänpaloja kastikkeessa. Tämän katsotaan olevan meidän tunteman pizzan alkumuoto, tavallaan siis pizza ilman taikinapohjaa. Kokeilimme alkuperäistä tapaa ja uskokaa pois, hyvin toimii.

No höpö höpö, aprillia. Tämä resepti on Hesarista ja vuodelta 2019 (resepti: pizzanmakuinen dippi, Sanna Kekäläinen 14.11.2019). Mutta on hyvää. Ja joo, kasvitieteellisesti tomaatti on marja.



















Dippipizza


1 rkl                  oliiviöljyä
1 prk (200 g)    maustamatonta tuorejuustoa
1 dl                   majoneesia
2 tl                    pizzamaustetta
1 ps (150 g)      raastettua mozzarellaa
1 prk (280 g)    tomaattipastakastiketta
pepperonia viipaleina
jalapenoviipaleita
oliiveja
rucolaa tai basilikanlehtiä
suolaa
mustapippuria

patonkia tai muuta vaaleaa leipää

Voitele uuninkestävä pannu tai vuoka oliiviöljyllä. Sekoita tuorejuusto, majoneesi ja pizzamauste keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita seon pannulle. Ripottele päälle puolet mozzarellasta. Lusikoi päälle tomaattipastakastike. Lisää loppu mozzarella, pepperonit, jalapenot ja oliivit.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes dippi on kuumaa ja juusto sulanut.
Lisää tuoretta basilikaa ja eikun pannu pöytään. 



-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti