tiistai 24. toukokuuta 2016

Korvasienikeitto

Korvasieni - tuo metsiemme pikku aivokääpiö - on sienestäjän kannalta hankala laji. Vaikka luulee ymmärtävänsä esiintymiskäyttäytymisen, on etsimisessä aina sama lottoamisen meininki. Tiedät että tuossa on sopivanlainen, tuore hiekkapitoinen hakkuuaukea ja tulet joka toukokuu sovittuun aikaan katsomaan näkyykö kurttupäitä. Useampia vuosia siinä treffailussa voi vierähtää ja aivan turhaan. Kolmantena vuonna voit olla jo varma että ei käynyt flaksi. Mutta aivan yhtä hyvin jonain toukokuuna paikka voi olla täynnä käsipallon kokoisia ruskeita vonkaleita. Ja seuraavanakin vuonna. Sitten - aivan kuten olivat ilmestyneetkin - poissa. Eikä enää ikinä samassa paikassa.

Toinen hankaluus on tietysti se armoton myrkyllisyys mutta siihenhän meillä on konstimme.



Korvasienikeitto

Päivän saalis (ja ilmeisesti koko tämän vuoden saalis) jäi neljään keskikokoiseen yksilöön, joten tällä reseptillä saa nippanappa keittolautasen kahdelle hengelle. Meillä ryöppäys tehdään pitkän kaavan mukaan eli keitämme pilkottuja sieniä 10 minuuttia runsaassa vedessä, huuhtelemme huolellisesti ja toistamme toimenpiteen kolme kertaa.

½ litraa   tuoreita korvasieniä (ryöpättynä noin 1 dl)
2-3          kevätsipulia
5 dl         lihalientä tai kasvislientä
2 dl         kuohukermaa
1 rkl       vehnäjauhoja
1 rkl       sherryä
              voita tai oliiviöljyä
              vuohenputkea (koska villiyrttikausi ja trendikästä)
              kirveliä
              persiljaa
              suolaa
              mustapippuria

Pilko käsitellyt korvasienet kattilaan ja kiehauta sienistä ylimääräinen neste pois. Lisää pilkotut kevätsipulit ja kuullota hetkinen voissa tai öljyssä. Lisää kattilaan vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon liha- tai kasvisliemi ja keitä hämmennellen kunnes neste saostuu. Lisää kerma, sherry ja yrtit ja anna hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, maista ja maiskuttele.


-arska-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti