perjantai 21. lokakuuta 2016

Maa-artisokkakeitto

Eräältä turkulaiselta viljelypalstalta maa-artisokka on päässyt leviämään hallitsemattomasti ja sen myötä tämän auringonkukan sukuun kuuluvan kasvin herkullisia mukuloita riittää kerättäväksi tutuille ja kylänmiehille. Mekin käytimme taas tilaisuutta hyväksi ja kävimme kuokkimassa keittoainekset. Laji kestää hyvin kylmää ja satoa voi käydä kaivamassa vaikka keskellä talvea jos routa sallii.

Maultaan maa-artisokka voittaa perunan mennen tullen mutta syystä tai toisesta peruna meni meillä suosiossa ohi kun nämä einekset aikanaan Amerikan mantereelta rantautuivat.

Yksi mahdollinen osasyy voi olla että maa-artisokka saattaa aiheuttaa siihen tottumattomalle ilmavaivoja. Vuonna 1621 englantilainen kasvitieteilijä John Goodyer kirjoittikin: ”Miten tahansa sen valmistaakin, niin tuloksena on saastainen paha ilma, joka kiertää vatsassa aiheuttaen kipua ja tuskaa. Siksi se onkin soveliaampi sian ruuaksi kuin ihmisravinnoksi.”

Näin jyrkin sanoin emme maa-artisokkaa millään muotoa tuomitse, päinvastoin mukulan hieno maku on mahdollisen pienen kivun arvoinen. Vaivojen tiedetään myös hellittävän kun käyttöä jatketaan - sitä pitää siis vain syödä enemmän.









Maa-artisokkakeitto

noin 1 kg     maa-artisokkia
1-2 kpl        perunaa
1-2  kpl       salottisipulia
2-3  kpl       valkosipulin kynttä
½ l              kasvislientä
2 dl             kermaa 
1-2 rkl         oliiviöljyä 
½ dl            sherryä
voita
suolaa
pippuria


Kuori salotti-ja valkosipulit ja kuullota niitä voissa pannulla. Lisää pannulle kuoritut ja paloitellut maa-artisokat ja perunat ja paista niitäkin hetki - pieni väri lisää makua. Jos kuorit maa-artisokat etukäteen, pidä ne kylmässä vedessä koska laji on herkkä tummenemaan.

Siirrä ainekset kattilaan, lisää kasvisliemi sekä sherry ja keittele kunnes kasvikset pehmeitä.
Soseuta tehosekoittimella silkin pehmeäksi soseeksi. Lisää kerma ja kiehauta. Mausta suolalla, pippurilla sekä oliiviöljyllä ja lisää tarvittaessa vettä tai kasvislientä jotta koostumus sopiva.  

Keiton pinnalle ruskistin pieniksi kuutioiksi pilkottua perunaa ja pekonia. 


-arska- 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti