tiistai 21. maaliskuuta 2017

Hernekeitto hollantilaisittain

Hollantilaisen ja suomalaisen erottaa toisistaan paitsi pituuden perusteella, myös erilaisesta tavasta keittää hernekeittoa. Hernekeitto on perinneruokaa molemmissa valtakunnissa, mutta eron huomaa kun maistaa. Toisaalta tuttu mutta toisaalta niin erilainen.

Teimme keiton idätetyistä herneistä, tällä tekniikalla hernekeitto kuulemma kohtelee ihmisen ruuansulatusta hellävaraisesti.

Valitettavasti kuvista puuttuu tähän hollantilaiseen versioon olennaisesti kuuluva makkara. Unohtui ostoslistalta, mutta tämä on meikäläisittäin riittävän tuhtia näinkin. Ja vallan hyvää. Hollanti voittaa meidät jalkapallossa, pituudessa ja peräti herneenkeitossa. Hutunkeitossa olemme lyömättömiä.








Hernekeitto hollantilaisittain (noin neljä annosta)


400  g           kuivattuja herneitä
1,5-2  l         vettä
200  g           savukinkkua
100  g           pekonia
1                  savustettu makkara (puuttuu kuvista)
2                  perunaa
2                  sellerin vartta
1                  sipuli
1                  purjosipuli
3                  laakerinlehteä
timjamia
suolaa
mustapippuria
voita
ruohosipulia koristeeksi


Herneiden idätys:
Liota kuivattuja herneitä reilussa vedessä yön yli. Kaada herneet siivilään ja valuta vesi pois. Peitä pyyheliinalla ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön itämään.

Pilko kinkku, pekoni, perunat, sellerin varret ja sipulit sopivan pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa nokare voita ja kuullota siinä pekonit sekä sipulit. Lisää kattilaan vesi sekä herneet, perunat, sellerin varret, savukinkku sekä mausteet ja anna porista kannen alla keskilämmöllä noin kaksi tuntia.

Savustetun makkaran voi kypsentää hitaasti pannulla, pilkkoa siivuiksi ja lisätä keiton pinnalle tarjoiluvaiheessa.


-arska-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti