torstai 31. elokuuta 2017

Kesäkurpitsakeitto

Viljelypalstamme tuotti tänäkin vuonna melkoisen kesäkurpitsasadon. Nyt saatiin myös keltaista laatua. Vihreää napakampi koostumus mutta sopii mainiosti keittoainekseksi. Sitä edesauttaa myös kesäkurpitsan "itkettäminen" eli esikäsittely joka poistaa kurpitsasta ylimääräistä nestettä ja vähentää mahdollista lievää kitkeryyttä. Halpaa ja hyvää.






Kesäkurpitsakeitto

2      keskikokoista keltaista kesäkurpitsaa
1      jauhoinen peruna
8      dl  kasvislientä
1/3   pkt Koskenlaskija- juustoa
(1/2 dl  kermaa)
2      valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria myllystä

+ 1/2 dl suolaa "itkettämiseen"

Viipaloi kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kulhoon, ripottele reilusti suolaa päälle ja sekoita. Noin tunnin kuluttua kurpitsoista on irronnut reilusti nestettä, kaada neste pois ja täytä kulho vedellä. Liota viipaleita puolen tunnin ajan vettä pari- kolme kertaa vaihtaen, näin saadaan liiat suolat viipaleista poistettua. Kaada vesi pois ja puristele vielä viipaleita niin että ne ovat mahdollisimman kuivia.

Mittaa kattilaan kasvisliemi, kurpitsat, kuutioitu peruna ja valkosipuli. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä (ylikypsiä). Soseuta sauvasekoittimella ja mikäli tarvetta, lisää kasvislientä. Kuutioi Koskenlaskija joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes juusto sulaa. Lisää mausteet. Tarjoile. Somisteeksi keiton pinnalle voi lorauttaa vaikkapa oliivi- tai yrttiöljyä.


-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti