sunnuntai 14. elokuuta 2016

Lihatsu kahel nakil

Porilaisilla on porilainen, lappeenrantalaisilla vety ja atomi, kasvissyöjille on keksitty jopa vihis mutta haminalainen perinneherkku lihatsu kahel nakil on aivan ylivertainen grillierikoisuus. Höyrytetty lihapiirakka, jonka täytteenä kaksi nakkia, mausteina suolakurkku, raaka sipuli, ketsuppi ja sinappi. Ei kuulosta järin poikkeukselliselta mutta klassikon tästä tekee sen salainen ainesosa: "ylimääräinen" kolmas nakki josta ei veloiteta erikseen!!

Vuosikymmenten ajan Haminan torilla grilliasiakas yllättyi kerta toisensa jälkeen ja koki sen huumaavan onnen tunteen kun lihatsun välistä pilkottikin kahden nakin sijaan kolme nakkia. Kiitokseksi myyjä vielä lausui kuolemattomat: kiittikiitti! Extranakin antaman lisäenergian voimalla allekirjoittanutkin on opiskellut itselleen valkolakin ja jaksanut kiertää Haminan toria monen monituista iltaa pikkutunneille asti.

Näin oli siis ennen. Vuosikymmenten ajan. Vuonna 2013 katuruokaklassikon luonut kioskiyrittäjä eläköityi ja mitäpä teki uusi yrittäjä? Extranakki katosi! Kaupunkia ravisteli kulttuurikatastrofi. Boikotit ja kansan keräämät adressit eivät auttaneet ja lihatsu kahel nakil on kykyisin pyydettävä kolmel nakil. Menetetylle nakille sävelletty Kahel nakil-hymni kertoo hyvin kaupunkilaisten tunnoista noina vaikeina muutoksen aikoina.

Koska tilanne on tämä, on perinneruokaa yritettävä tehdä kotikonstein ja vieläpä kaukana eineksen kotiseuduilta. Lihapiirakat on toki noudettu Haminasta siitä ainoasta oikeasta leipomosta. Tulos ei vastaa aivan ympyräkaupungin alkuperäistä mutta tämän syötyä pää on silti pyörällä.Lihatsu kahel nakil (kahdelle)

2 kpl    lihapiirakoita (Leipomoliike Aitolahti Ky, Sibeliuskatu 22, 49400 Hamina)
6 kpl    kuorellisia A-luokan nakkeja
raakaa sipulia pieneksi silputtuna
suolakurkkua pieneksi silputtuna
ketsuppia
sinappia

Höyrytä halkaistut lihapiirakat ja nakit höyrykattilassa kuumiksi. Täytä kukin lihapiirakka reilulla määrällä mausteita sekä kolmella nakilla. Tarjoile voipaperiin käärittynä ja lausu: kiittikiitti!


-arska-


3 kommenttia:

  1. Kiittikiittimiehen lihikset edelleen parhaita lihiksiä mitä olen syönyt, tokaparhaita sen viereisen kiskan.

    Btw oon melko varma että oltiin naapureita kasariluvulla :)

    VastaaPoista
  2. Parhautta ovat. Mutta eikö kukaan muista kiittikiitti -miehen tai edes kioskin nimeä?

    Btw, mahdollisesti ainakin jos olet Museotien varrella asestellut.

    VastaaPoista