Sieni on täällä Varsinais-Suomessa hieman harvinaisempi laji: tuoksuvalmuska eli japanilaisten himoitsema, tarunhohtoinen matsutake (Tricholoma matsutake). Japanissa 1600-1700 luvuilla sen syönti oli sallittua vain keisarillisessa hovissa - sillä olihan sieni "jumalten ruokaa". Sittemmin rahvaskin sai luvan tätä maistaa ja koko kansa oli myyty. Fiksu kansa. Suomessa matsutakea ei ole juuri pidetty arvossa, kauppasieneksikin hyväksyttiin vasta 2007.
Nyt kun tätä on maistanut niin laatusienihän tämä on. Aivan herkkutatin veroinen ja sitä muistuttaakin maultaan ja koostumukseltaan. Erityispiirteenä varsinkin raakana poikkeuksellisen voimakas tuoksu. Mitä tästä tekisi? Soveltuu ilmeisesti hyvin käytettäväksi raakana, ja aromaattisuutensa ansiosta kannattaa toki käyttää ruokiin joissa sen ominaismaku ei peity.
Niin paljon tämä muistuttaa herkkutattia että ensikokeiluna tehdään matsutakerisotto kutakuinkin suosikkiruokamme herkkutattirisoton reseptillä. Tulos? Aivan kuin tämä tosiaan olisi jopa inan maukkaampaa kuin herkkutattirisotto. Jotenkin... tosiaan aromaattisempi. Mene ja tiedä - voi johtua siitä tiedosta että tämä sieni on jumalten ruokaa.
Matsutakekerisotto (neljä annosta)
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
4 dl risottoriisiä
4 dl valkoviiniä
8-10 dl kuumaa kanalientä ( tai kasvislientä )
1/4 g sahramia ( tämä määrä lähinnä väriä antamaan )
100 g raastettua parmesaania
200-300 g tuoreita tuoksuvalmuskoja ( tai herkkutatteja )
voita
suolaa
valkopippuria
Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy ja voi paistokasarissa, lisää sipulit ja riisi. Kuullota sekoitellen viitisen minuuttia kunnes sipulit kypsyvät ja riisikin on hieman läpikuultavaa. Kuumenna samaan aikaan omassa kattilassaan kana- tai kasvisliemi kiehuvaksi.
Lisää paistokasarin lämpötilaa, kaada kasariin valkoviini ja lisää sahrami. Kun valkoviini on imeytynyt riisin joukkoon, aloita kuuman kana- tai kasvisliemen lisääminen. Pudota lieden lämpötilaa, lisää lähes kiehuvaa lientä kauhallinen kerrallaan ja anna sen imeytyä miedolla lämmöllä riisiin lähes täysin. Lisää vasta sitten seuraava kauhallinen nestettä ja jatka näin hämmennellen seosta jatkuvasti.
Lisättävän liemen on hyvä olla kiehuvaa jotta riisin kypsyminen jatkuu tasaisesti. Sekoittele aina varsinkin nesteen lisäämisen jälkeen, sen ansioista riisin tärkkelys tuo risotolle kermaisen kostean koostumuksen.
Puhdista ja leikkaa sienet paloiksi ja kuullota niitä hetki voinokareessa paistinpannulla. Lisää ripaus suolaa ja valkopippuria.
Kun liemi on imeytetty riisiin, tarkista kypsyys. Riisin rakenteen tulee olla vielä napakka mutta seoksen kostea. Lisää joukkoon sienet ja parmesaaniraaste - sekoittele kunnes risotto on tasaisen kuohkeaa. Tarjoa välittömästi - jumalille tai ihan vain meille kuolevaisille.
-arska-
-arska-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti