1906 syntyneen Rauha-mummon lihapullien resepti ja tekotapa tuskin poikkeaa paljoa muiden aikalaismummojen tekemistä mutta ovat tietysti kaikista parhaita.
Ratkaisevia avaintekijöitä ovat ranskanleipä, kerma, voi, kahvikuppitekniikka, valurautapannu, esiliinan karjalaiset ristipistokuviot, tarpeen vaatiessa itkuvirret... eiku... ei itkuvirsiä, Rauha-mummohan oli kotoisin Savosta...
Rauha-mummon lihapullat
400 g jauhelihaa
1/3 ranskanleipää, kuori poistettuna
1 sipuli
1 dl kuohukermaa
1 muna
1½ tl suolaa
1 tl jauhettua maustepippuria
vehnäjauhoja
voita paistamiseen
+ vanhanaikainen kahvikuppi
Poista ranskanleivästä kuori ja murustele leipä kulhoon. Lisää kerma ja sekoita seos mössöksi (kermaa voi tarpeen vaatiessa lisätä). Pilko sipuli hyvin pieneksi hakkelukseksi ja kypsennä voissa pannulla, älä kuitenkaan ruskista liikaa. Lisää leipämössön sekaan jauheliha, jäähtynyt sipulihakkelus, muna ja mausteet ja vaivaa taikina tasaiseksi.
Pyörittele kostutetuin käsin taikinasta pyöryköitä. Laita kahvikuppiin pari lusikallista vehnäjauhoja ja pyörykkä ja pyörittele kuppia rivakasti niin että pyörykkä jauhottuu kauttaaltaan. Paista pyörykät runsaassa voissa (valurauta)pannulla.
-memmu-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti