Taikinasta pyöritellään donitseja, tyyli on vapaa. |
Esikeittämisen ansiosta bageli tunnetaan myös nimellä vesirinkeli. |
Keitetyt bagelit voidellaan kananmunalla ja pinnalle ripotellaan siemeniä tai mitä mieleen juolahtaa. Sitten uuniin. |
Bagelit
9 dl vehnäjauhoja (osa jauhoista voi olla mm. graham- tai speltijauhoa)
4 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
Keittämiseen
2 l vettä
2 rkl siirappia
Pinnalle
kananmuna voiteluun
seesamin- ja unikonsiemeniä
Lämmitä vesi 42- asteiseksi (koska kuivahiiva) ja kaada vesi yleiskoneen kulhoon. Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola pieneen jauhomäärään ja sekoita veteen. Lisää koneen käydessä jauhot vähitellen ja anna koneen pyöriä n. 15 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa (käsin vaivaten tähän menee hieman enemmän aikaa). Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajan. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se pitkäksi tangoksi. Jaa taikinatanko kahdeksaan palaan ja pyörittele palat palloiksi. Tee peukalolla reikä pallon keskelle ja venyttele taikinaa, kunnes siitä tulee sopivan kokoinen rinkeli. Laita rinkelit leivinpaperoidulle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.
Keitä kattilassa pari litraa vettä ja lisää siirappi. Nosta rinkelit kiehuvaan veteen yksi tai kaksi kerrallaan ja keitä niitä puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta reikäkauhaa apuna käyttäen rinkelit uunipellille, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle siemeniä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
-memmu-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti