maanantai 19. lokakuuta 2020

Musta valkosipulimajoneesi

Valkosipuli on parasta. Hyvin varustetuista ruokakaupoista saa mustaa valkosipulia johon meidän on luonnollisesti tutustuttava. Kyseessä on ikivanha valmistusmenetelmä, ei valkosipulilajike. Kun kokonaisia valkosipuleita kypsennetään 80-90% kosteudessa ja 60-90 asteen lämpötilassa 15-90 päivää, tapahtuu kemiallinen reaktio ja kynnet muuttuvat mustaksi. Ja muutakin tapahtuu: mausta katoaa sille ominainen kirpeys ja haju, tilalle nousee mieto ja täyteläinen umami. Maussa erottuu myös balsamico, tamarindi ja lakritsa. Kyllä vain, maku muistuttaa lakritsaa, samoin väri ja pehmeä koostumus. Jännä.

Valkosipulin ystävä voi joutua hetken makustelemaan ja pettymäänkin - eihän tämä muistuta mitenkään valkosipulia. Jakanee mielipiteitä mutta on maussa jotain koukuttavaa edelleen. Kokeneemmat vinkkaavat maustamaan mustalla valkosipulilla pastoja, mietoja keittoja, perunamuusia ja leipätaikinoita. Öljyjen ja majoneesien maustamiseen pitäisi myös sopia hyvin joten kokeillaan heti se tärkein eli musta valkosipulimajoneesi, tuttujen kesken "alioli de ajo negro". Minä tykkään. 





Musta valkosipulimajoneesi

8       mustaa valkosipulin kynttä
1 tl    sitruunamehua
suolaa
1       kananmuna
2 dl   rypsiöljyä (oliiviöljy tekee majoneesista karvasta)

P.S. Koska espanjalaisissa tapas-pöydissä halutaan mustan majoneesin olevan mustaa, siellä reseptiin lisätään mustekalan mustetta. Ilman sitä saat kuvien kaltaista cappuccinon väristä majoneesia.

Huolehdi että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Lisää ainekset listan järjestyksessä kapeaan astiaan (esim. korkeaan juomalasiin). Vie sauvasekoittimen pää astian pohjalle ja käynnistä sekoitin vasta sitten. Nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin, huomaat heti miten nopeasti seos muuttuu majoneesiksi. Jatka kunnes majoneesi on mukavan kuohkeaa. Tarjoa esim. uunijuuresten kanssa.


-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti