keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Ketsuppi (tee se itse)

Maailmalla on mietitty liikalihavuutta ja todettu että sillä ja ruuanlaittoon käytetyllä ajalla on jonkinlainen suhde. Ruualla on rahallinen ja ajallinen hinta. Kun ruuanlaittoon käytetään vähän aikaa, syödään usein einesruokaa tai pikaruokaa joka on usein epäterveellistä, sitä syödään enemmän ja lopputulema on liikalihavuus. Kun ruoka tehdään itse, siihen kuluu enemmän aikaa, käytämme mieluusti laadukkaita aineksia ja teemme yksinkertaista ja terveellistä ruokaa. 

Tämä on kärjistetty seuraavan kaltaiseksi neuvoksi: tekeekö mieli omenapiirakkaa? Syö koko piirakka. Ja sen lisäksi vielä jäätelöä ja keksejä. Syö niin paljon kuin haluat. Mutta, valmista ne kaikki itse! Valmisruokiin verrattuna suhtaudut ruokaan eri tavalla. Niiden tekeminen vaatii aikaa enemmän etkä todennäköisesti ehdi edes valmistaa saatikka syödä niitä kaikkia tänään.

Me teimme kokeeksi ketsuppia itse. Parhaimman makuista ketsuppia jota olen koskaan syönyt. Aikaa toki ottaa enemmän kuin valmispurkin avaaminen. Itse asiassa nämä tuli syötyä hetkessä kaupan vastaavaan verrattuna joten onkohan tuossa edellä mainitussa neuvossa sittenkään mitään perää.

Teimme samalla kaksi versiota: punainen ketsuppi kaupan tomaattimurskasta ja keltainen tuoreista keltaisesti tomaateista. No, eipä se väriero juuri lopputuloksessa näy mutta hyviä molemmat.  





Ketsuppi

400 g    tomaattimurskaa tai 1 kg tuoreita keltaisia tomaatteja 
1 kpl     punainen paahdettu paprika tai keltainen paahdettu paprika
1 kpl     punasipuli tai keltainen sipuli
1 kpl     chilipalko, punainen tai keltainen
4 kpl     valkosipulinkynttä
2 rkl      oliiviöljyä
½ dl      punaviinietikkaa
½ dl      ruokosokeria
1/4 tl    cayennepippuria
1/4 tl    jauhettua neilikkaa
0,5 tl    jauhettua maustepippuria
0,5 tl    jauhettua kanelia
2 tl       suolaa
 

Paahdettu paprika sopii hyvin ketsupin joukkoon. Halkaise paprika pituussuunnassa ja poista kannat ja siemenet. Laita paprika uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Kuumenna uunissa 200 asteessa grillivastuksella 20–30 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori mustuu ja kupruilee. Anna jäähtyä kannellisessa rasiassa ja kuori hiiltynyt pinta pois.

Jos käytät tuoreita tomaatteja, ne kannattaa kaltata jolloin kuori irtoaa helposti. Tee tomaatin pintaan ristiviillot ja upota kiehuvaan veteen minuutiksi. Nosta pois kattilasta ja anna vähän jäähtyä. Kuori tomaatit, paloittele ja poista kannat.
   
Paloittele paahdettu paprika, silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilassa viinietikka ja sokeri. Lisää kaikki loput ainekset. Anna kiehua keskilämmöllä noin puoli tuntia ja aja seos sitten sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jatka keittämistä vielä toiset puoli tuntia tai kunnes ketsuppi on paksuuntunut sopivaksi. Tuoreita tomaatteja käytettäessä seosta voi joutua keittämään selvästi kauemmin kuin tomaattimurskaa käytettäessä koska tuoreissa tomaateissa on paljon enemmän vettä. Tomaattimurskahan on tehtaalla jo kertaalleen keitetty kokoon.

Kun ketsupin koostumus on sopivaa tarkista vielä maku ja lisää halutessasi mausteita. Purkita kuuma ketsuppi kuumiin purkkeihin ja sulje korkit tai kannet heti. Umpioidut purkit säilyvät huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa ainakin viikon.



-arska-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti