torstai 10. joulukuuta 2020

Rosolli

Rosolli eli sallatti ei herätä meidän ruokakunnassa tunteita suuntaan tai toiseen, edes joulupöydässä.
Kuuleman mukaan rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle. Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rassol', joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Venäjäksi rosolli on sen sijaan 'vinegret'. Mielenkiintoista. Sen sortin klassikko se on että meidän on sitä nyt ainakin kerran tehtävä itsekin.

Suuressa maailmassa rosolliin saatetaan laittaa herneitä, papuja ja jopa hapankaalia. Me aloitetaan tylsästi meille tutuilla aineksilla, mutta veitsien sijaan käytössä on palloraudat. Ihan kelpo alkupalahan tämä on.







Rosolli

2 etikkapunajuurta
2 keitettyä porkkanaa
2 keitettyä perunaa
1 omena
1 pieni herkkukurkku
1 pieni sipuli
suolaa
valkopippuria
(sillifileetä & keitettyä kananmunaa koristeeksi)


Kastike

1½ dl kuohukermaa (vegaaniversiossa vaikkapa kauravispiä)
1 rkl etikkapunajuurien lientä
ripaus suolaa ja sokeria


Pilko kaikki ainekset kuutioiksi, sekoita ne yhteen kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla. Mikäli et halua punajuurten värjäävän kaikkea punaiseksi, sekoita ainekset kukin omissa kulhoissaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sekaan etikkapunajuuriliemi ja mausteet.

Asettele ainekset tarjoiluvadille haluamallasi tavalla ja koristele tarvittaessa keitetyillä munilla ja sillillä. Tarjoa kastike erikseen.



-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti