torstai 21. lokakuuta 2021

Kaalikakku

Kaupan heleän vihreistä kaaleista notkuvat hyllyt herättivät mieliteon kaalilaatikkoon. Tai kaalikääryleisiin. Emme osanneet päättää. Kääryleissä on kauhea työ, laatikko tuntui sillä kertaa jotenkin pliisulta. Kompromissina teimme tällaisen kaalikakun savoijinkaalista eli kurttukaalista. Hauskahan siitä tuli.







Kaalikakku


1          iso savoijinkaali
1          sipuli
2 rkl     öljyä
400 g   jauhelihaa
1 dl      puuroriisiä
3 dl      vettä
1 dl      siirappia (enemmänkin voi laittaa jos pidät makeammasta)
½ dl     kermaa
2 tl       suolaa
1 rkl     meiramia
1 tl       rouhittua mustapippuria


Koverra savoijinkaalin kova kanta irti ja irrota lehdet varovasti. Keitä lehdet isossa kattilassa, suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Ohenna isoimpien lehtien paksuja lehtiruoteja tarvittaessa. Silppua pienimmät kaalinlehdet täytettä varten.

Silppua sipuli ja paista se kypsäksi. Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä riisi ja lisää sen joukkoon sipuli, jauheliha, kaalisilppu, kerma ja mausteet.

Voitele irtopohjavuoka. Asettele kaunein kaalinlehti vuoan pohjalle ja muutama lehti sivuille niin että vuoan reunat peittyy. Levitä pohjalle kerros täytettä. Laita täytteen päälle taas kaalinlehti, sitten täytettä jne. kunnes vuoka on täynnä. Laita vielä päällimmäiseksi kaalinlehti.

Peitä vuoka alumiinifoliolla ja laita vuoka 200-asteiseen uuniin. Anna paistua n. 15 min. ja poista folio. Kypsentele vielä n. 45 minuuttia tai enemmänkin. Tarkkaile kakun pintaa ettei se kärähdä ja laske hieman uunin lämpötilaa mikäli tarpeen.

Kumoa kypsä kakku tarjoiluvadille kuin keikauskakku ja tarjoa lisukkeena puolukka- tai karpalohilloa.


Huom. Kuvassa oleva kakku on tehty pieneen, 17 sm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, ohjeen mukainen täyte riittää kyllä isompaan kakkuun.


-memmu-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti