torstai 17. marraskuuta 2016

Sipulikeitto

Yksi ensimmäisistä ja kivuliaimmista lapsuudenmuistoistani liittyy sipulikeittoon. Ikää en muista mutta joka tapauksessa hieno-, sekä kaikki muukin motoriikkani oli vielä kehityksen aamunkoitossa. Sen ansiosta kumosin syliini höyryävän kuumaa, rasvaista sipulikeittoa niin paljon että tuli tosi kova poppa eikä kovakaan puhaltelu tuntunut millään auttavan. Mutta siitä selvittiin ilman ihonsiirtoja eikä orastava lämmin suhteeni sipulikeittoon kärsinyt lainkaan. Päinvastoin - nyt meidät oli esitelty, nimi muistissa ja luonne tiedossa.

Tämä Ranskalainen keittiön helmi on ruokalistalla aina ensimmäisten pakkasten tullen. Klassinen keitto maustetaan valkoviinillä mutta teen useimmiten muunnelmaa jossa tärkeä ainesosa onkin olut.




Sipulikeitto (kuusi annosta)

1  kg     sipulia
4-5        valkosipulin kynttä
2-3 rkl   voita
2-3 rkl   öljyä
1 rkl      sokeria
2 rkl      vehnäjauhoja
1 litra    mietoa lihalientä (tai kasvislientä)
5 dl       (tummaa) lager-olutta
1-3        laakerinlehteä
1 tl        kuivattua timjamia
ropsaus mustapippuria
ripaus merisuolaa

vaaleaa maalaisleipää
voimakkaan makuista juustoraastetta (gruyère, kermajuusto, emmental...)


Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy ja voi keittokattilassa, lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää sokeri ja kuullottele lisää. Tähän kannattaa käyttää hyvinkin puolisen tuntia niin sipuli saa väriä ja karamellisoituu. Ripottele vehnäjauhot kattilaan siivilän läpi. Kaada kattilaan vähän lihalientä ja sekoita seosta niin että jauhot eivät jää paakuiksi. Lisää loput lihaliemestä, olut, laakerinlehdet, timjami, sekä vähän pippuria ja suolaa. Anna hautua liedellä tai uunissa noin tunnin verran.

Annostele keitto kulhoihin. Leikkaa reilut palat vaaleaa maalaisleipää. Tähän käy hyvin jo vähän kuivettunut leipä. Leipien pinnalle voi huljautella oliiviöljyä ja hieroa mausteeksi raakaa valkosipulia. Asetele leivät keiton päälle kulhoihin ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Ruskista annokset nopeasti 250 asteisessa uunissa (ylävastuksella) niin että juusto sulaa ja saa vähän väriä. 


-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti