Tämä Ranskalainen keittiön helmi on ruokalistalla aina ensimmäisten pakkasten tullen. Klassinen keitto maustetaan valkoviinillä mutta teen useimmiten muunnelmaa jossa tärkeä ainesosa onkin olut.
Sipulikeitto (kuusi annosta)
1 kg sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
2-3 rkl voita
2-3 rkl öljyä
1 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 litra mietoa lihalientä (tai kasvislientä)
5 dl (tummaa) lager-olutta
1-3 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
2-3 rkl öljyä
1 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 litra mietoa lihalientä (tai kasvislientä)
5 dl (tummaa) lager-olutta
1-3 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
ropsaus mustapippuria
ripaus merisuolaa
vaaleaa maalaisleipää
voimakkaan makuista juustoraastetta (gruyère, kermajuusto, emmental...)
Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy ja voi keittokattilassa, lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää sokeri ja kuullottele lisää. Tähän kannattaa käyttää hyvinkin puolisen tuntia niin sipuli saa väriä ja karamellisoituu. Ripottele vehnäjauhot kattilaan siivilän läpi. Kaada kattilaan vähän lihalientä ja sekoita seosta niin että jauhot eivät jää paakuiksi. Lisää loput lihaliemestä, olut, laakerinlehdet, timjami, sekä vähän pippuria ja suolaa. Anna hautua liedellä tai uunissa noin tunnin verran.
Annostele keitto kulhoihin. Leikkaa reilut palat vaaleaa maalaisleipää. Tähän käy hyvin jo vähän kuivettunut leipä. Leipien pinnalle voi huljautella oliiviöljyä ja hieroa mausteeksi raakaa valkosipulia. Asetele leivät keiton päälle kulhoihin ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Ruskista annokset nopeasti 250 asteisessa uunissa (ylävastuksella) niin että juusto sulaa ja saa vähän väriä.
ripaus merisuolaa
vaaleaa maalaisleipää
voimakkaan makuista juustoraastetta (gruyère, kermajuusto, emmental...)
Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy ja voi keittokattilassa, lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää sokeri ja kuullottele lisää. Tähän kannattaa käyttää hyvinkin puolisen tuntia niin sipuli saa väriä ja karamellisoituu. Ripottele vehnäjauhot kattilaan siivilän läpi. Kaada kattilaan vähän lihalientä ja sekoita seosta niin että jauhot eivät jää paakuiksi. Lisää loput lihaliemestä, olut, laakerinlehdet, timjami, sekä vähän pippuria ja suolaa. Anna hautua liedellä tai uunissa noin tunnin verran.
Annostele keitto kulhoihin. Leikkaa reilut palat vaaleaa maalaisleipää. Tähän käy hyvin jo vähän kuivettunut leipä. Leipien pinnalle voi huljautella oliiviöljyä ja hieroa mausteeksi raakaa valkosipulia. Asetele leivät keiton päälle kulhoihin ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Ruskista annokset nopeasti 250 asteisessa uunissa (ylävastuksella) niin että juusto sulaa ja saa vähän väriä.
-arska-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti