keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomen kansallisruoka: ruisleipä

Suomi täyttää tänään sata vuotta ja sen kunniaksi nauttimamme aterian juhlakalu on luonnollisesti Suomen kansallisruoaksi valittu ruisleipä. Uunituoreen, lämpimän ruisleivän käärimme valtion viralliseen keittiöliinaan joka tänään hulmuaa kuin Suomi-neidon hameen liepeet läpi itsenäisen vuosisadan.

Ruisleivän paistoimme pataruisleivän reseptillä. Leivän itseoikeutettuna kyytipoikana nautitaan kuutisen tuntia uunissa muhinutta, suussa sulavaa karjalanpaistia (alkuperäisiltä nimiltään ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti, uunipaisti).

Ruisleivän maku muistuttaa yllättävänkin paljon aitoa taikinajuuresta leivottua, hapanta ruisleipää.
Kuoresta tuli asiaan kuuluvan kova, mutta tätä kansamme syö varmasti sisukkaasti seuraavatkin sata vuotta. Jos ei muuten niin siksi että myös juhlavuoden kunniaksi järjestetyn Suomen sana -kilpailun voittajaksi valittiin... sisu.




Kansallisruokaäänestyksen finalistien äänimäärät. Ääniä annettiin yhteensä 38 500 kappaletta. Äänestyksen järjesti ELO-säätiö, MTK ry sekä MMM 1.10.-6.12.2016.





















Pataruisleipä

7 dl ruisjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl vettä


Sekoita taikinakulhoon jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämpöinen, noin 40 asteinen vesi ja sekoita nopeasti mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tiiviillä kannella tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä happamampaa ja maukkaampaa leivästä tulee.

Levitä ruisjauhoja leivinpöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta vältä vaivaamasta taikinaa. Peitä leipä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Kuumenna kannellinen uunipata uunissa noin 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, ota pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta uuniin 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen padan kansi pois ja laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40-50 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Kypsän leivän tulisi kumista kun sitä napauttaa pohjaan.
Anna jäähtyä liinaan käärittynä, jotta kuori hieman pehmenee. Siivuta ja sipaise päälle voita.



-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti