lauantai 31. maaliskuuta 2018

Kanipata

Huh huh - nimittäin. Nyt tiukimmat vegaanit ja perheen pienimmät silmät kiinni - täällä ei ole mitään nähtävää.

Ystävämme on moniosaaja joka kaiken muun ohessa kasvattaa myös lihakaneja. Hänen farmiltaan on peräisin tämä 2,5 kiloinen vonkale joka on tiettävästi isän puolelta lihantuotantoon jalostettu kalifornialainen ja äidin puolelta ranskanluppakorvakanin ja belgianjättikanin risteytys. Geenit siis kohdallaan. Ja tämä on sekä lähiruokaa että luomuruokaa parhaimmillaan.

Mikä onkaan sopivampi hahmo pääsiäisaterian päätähdeksi kuin kani, tuo keväisen luonnon heräävän elämän vertauskuva. Tämä on laatuaan ensimmäinen kokkauskokemus mitä tulee kaneihin. Lihakanin liha on vaaleaa ja muistuttaa rakenteeltaan kanaa mutta maultaan enemmän porsaanlihaa. Jänispataa olen syönyt mutta tässä ei luonnollisesti ole sen tyyppistä riistanmakua ja rasvaprosentti on aivan eri luokkaa kuin luonnonvaraisella heimoveljellään.

Ruhon paloittelun suhteen jouduimme jälleen turvautumaan opetusvideoihin joista tässä hyvä esimerkki. Oksasakset on must! Myös reseptin suhteen noudattelimme tätä suositeltua ohjetta hitaasti kypsennetystä kanipadasta ja kyllä... kyllä kyllä.

Kanipata, lautasella etukäpälä.

Lähtötilanne.

Kanin ruhonosat.

Mauste- ja kasvisseos.

Kanipata lähdössä pariksi tunniksi uuniin.















Kanipata

1           kani
150 g     kuivattuja luumuja
½ dl      konjakkia
50 g      sokeria
140 g    pekonia
1½ dl    punaviiniä
3 dl       kanalientä
2          sipulia
2          porkkanaa
2          sellerin vartta

4          valkosipulinkynttä
2          laakerinlehteä
4          tuoretta timjaminoksaa
1 dl      tuoretta persiljaa koristeeksi
vehnäjauhoja leivittämiseen
öljyä paistamiseen


Sekoita sokeri ja konjakki kulhossa ja lisää kuivatut luumut, pyörittele ja jätä marinoitumaan. 

Paloittele kaniini, pyörittele palat vehnäjauhoissa ja ruskista öljyssä kuumalla pannulla. Siirrä lihapalat pataan ja ruskistele pannulla seuraavaksi paloitellut pekonit ja kasvikset niin että vähän pehmenevät ja saavat väriä. Lisää punaviini sekä mausteet ja kiehauta. Lisää kanaliemi sekä konjakissa marinoituneet luumut. Siirrä kaikki ainekset uunipataan ja kypsennä kannen alla 2-3 tuntia 150 asteisessa uunissa. Koristele valmis kanipata silputulla persiljalla ja tarjoa esimerkiksi riisin kanssa.


-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti