perjantai 23. maaliskuuta 2018

Köyhän miehen okonomiyaki

Okonomiyaki on japanilainen ruokalaji joka valmistetaan paistamalla sekoitetut ainekset pannulla tai paistolevyllä molemmilta puolilta. Sen kanssa tarjoillaan okonomiyaki-kastiketta, merilevää, kuivattua kalaa, inkivääriä, melkein mitä vain. Nimi okonomiyaki tarkoittaa suurin piirtein "se mitä haluat kypsennettynä", okonomi tarkoittaa "mistä pidät" ja yaki tarkoittaa "paistettu" tai "keitetty".

Oikeaoppisen okonomiyakin taikinaan laitetaan vehnäjauhoja sekä leivinjauhetta. Pannukakkumainen munakas maistui ensimmäisillä kerroilla nerokkaalta mutta tuhdilta ja kokeilimme pian riisuttua köyhän miehen muunnelmaa jossa jauhot ja enimmät lisukkeetkin on jätetty pois. Kaali, kanamuna sekä okonomiyaki-kastike on sellaisenaan niin toimiva yhdistelmä että se antaa katetta väitteelle "vähemmän on enemmän". Helppo ja nopea aamiainen.


Okonomiyaki-kastikkeen reseptiin kuuluu muutama ainesosa (sake, mirin) joita omassa ruokakaapissa harvoin on, mutta japanilaisillekin ruoka-aineille löytyy kelvollisia korvikkeita. Tietoa löytyy vaikka täältä.














Köyhän miehen okonomiyaki  (1 kpl)

200g    raastettua kaalia
2 kpl    kananmunia
½ dl     kermaa
1 rkl     seesamiöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria

Pinnalle:
okonomiyaki-kastiketta
seesaminsiemeniä
majoneesia
ruohosipulia


Okonomiyaki-kastike

¾ dl     ketsuppia
½ dl     worcesterkastiketta
½ dl     sakea (voi korvata makeahkolla valkoviinillä)
½ dl     miriniä (voi korvata sherryllä)
½ rkl    inkivääriä raastettuna
1 kpl    valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl     sokeria



Yhdistä okinomiyaki-kastikkeen ainekset kattilaan, sekoita ja keittele kastiketta kokoon miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia.


Pilko kaali karkeaksi raasteeksi ja kypsennä pannulla seesamiöljyssä välillä sekoitellen. Kun kaali on mukavan pehmeää, tasoittele paistolastalla kaaleista lettumainen lätty, ja pudota lämpötila melko miedolla. 


Tee tässä vaiheessa muna-kermaseos: riko kanamunat kulhoon ja lisää joukkoon kerma ja mausteet. Riko haarukalla munien rakenne ja sekoita seosta mutta älä vatkaa. Kaada seos paistinpannulle kaalien päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kypsyttele miedolla lämpötilalla kunnes muna-kermaseos on hyytynyt. Aito okonomiyaki paistetaan molemmin puolin mutta laiskan miehen versiossa yksi puoli riittää.


Ujuta kypsä paistos lautaselle, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä, okonomiyaki-kastiketta, majoneesia ja ruohosipulia. Ujuta paistos suuhun.     




P.S. Sanomattakin on selvää että tämä on vielä vähän maukkaampaa jos kaalin joukkoon pilkkoo myös pekonia.




-arska-





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti