Itäsuomalaiseen ruokaperinteeseen kasvaneena joudumme tyytymään länsisuomalaisen puuhellan hieman vaatimattomaan suorituskykyyn. Uunia ei selvästi ole suunniteltu karjalanpiirakoiden paistamiseen tai muihin äärimmäisiä lämpötiloja vaativiin operaatioihin. Liesi kuvastaa hyvin itäisen ja läntisen ruokaperinteen eroja. Lännessä ruoanlaittoon käytettiin leivinuunia jota ei tavallisesti käytetty kodin lämmittämiseen. Idässä tyypillinen tapa oli rakentaa yksi suuri uuni joka hoiti sekä leivinuunin että kodin lämmitysjärjestelmän tehtävät varaten lämpöä ydintalvenkin varalle. Tästä seurasi se että lännessä on suosittu keitettyjä ruokia, idässä uuniruokia.
Idässä leipäkin on kuin helvetin tulessa karrelle paistettu, puukolla paloiteltava kivinen kiekko, lännessä taas on tyydytty haaleassa uunissa hyssyteltyyn saaristolaisleipään. Yhtä kaikki, herkullisia molemmat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti