torstai 31. tammikuuta 2019

Valkosipulimajoneesi

Majoneesin valmistamista kotioloissa pidetään vaikeana. Majoneesi "leikkaa" eli juoksettuu herkästi eikä reaktiolle ole löydetty vuosisatojen varrella loogista selitystä. Syitä on haettu lähes kaikesta taivaan ja maan välillä, vallitsevasta säätilasta ja jopa naisten kuukautiskierrosta. Toki nykytiede tietää että munankeltuaisen lesitiini saa öljyn ja veden (jota on kananmunassa ja sitruunassa) sekoittumaan toivotunlaisesti, mutta epäonnistumisen pelko elää sitkeästi. 

Mutta, oikeasti majoneesin tekeminen ei ole vaikeaa. Ainakaan jos käytössäsi on sauvasekoitin ja kapeahko juomalasi tai vastaava jonka pohjalle sauvasekoittimen pää sopivasti mahtuu. Ja luet alla olevat ohjeet tai etsit vastaavat world wide webistä hakusanalla "majoneesi sauvasekoittimella". Kaiken lisäksi majoneesi syntyy hetkessä, kyse on vain minuuteista.

Itse tehty majoneesi on kertaluokkaa parempaa kuin tehdasvalmisteiset vastineet. Totta kai kaikki on parempaa kun itse tekee mutta majoneesin kohdalla ero korostuu. Johtuuko sitten tuoreista raaka-aineista tai hapettumisenestoaineen puuttumisesta vai mistä lie.

Kaiken lisäksi itse tehdyn majoneesin voi maustaa mieleisekseen tuhannella eri tavalla. Yksi parhaista ja monikäyttöisimmistä on tietysti valkosipulimajoneesi eli aioli. Tässä siitä yksinkertainen versio.






Valkosipulimajoneesi (noin kaksi desilitraa)


3      valkosipulin kynttä
2 tl   sitruunamehua
2 tl   sinappia
suolaa
1      kananmuna
2 dl   rypsiöljyä (oliiviöljy tekee majoneesista karvasta)

Huolehdi että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Lisää ainekset listan järjestyksessä kapeaan astiaan (esim. korkeaan juomalasiin). Vie sauvasekoittimen pää astian pohjalle ja käynnistä sekoitin vasta sitten. Nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin, huomaat heti miten nopeasti seos muuttuu majoneesiksi. Valmis. 


-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti