perjantai 5. huhtikuuta 2019

Punajuurileipä

Punajuuren, tuon hehkeän värisen juurikkaan multaiseen makuun on ollut hieman haastavaa tottua ja siksi kaapista löytyneet punajuuret ovatkin olleet yleensä hieman nahistumaan päin. Usein sanotaan, että ei-niin-herkut ja nahistuneet raaka-aineet voi huomaamattomasti sujauttaa vaikkapa leipään tai smoothieen niin tulevat näppärästi käytettyä. Punajuurismoothie tuntui hieman eksoottiselta valinnalta joten leipä it is! Ja siitähän tuli oikein kunnon mehevä ja maukas ja komea limppu eikä mullan mausta ollut tietoakaan.







Punajuurileipä

Taikina 1

2,5   dl   vettä tai maitoa
n. 5  dl   jauhoja
1      dl   kaurahiutaleita
(½   dl   leseitä, siemeniä, rouhittuja pähkinöitä...)
20    g    tuorehiivaa
2-3   tl   suolaa
1      rkl siirappia
½    dl  öljyä

Taikina 2

Muuten samanlainen kuin taikina 1 mutta nesteeksi 2,5 dl keitettyä, raastettua punajuurta ja niiden keitinlientä.

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, suola ja siirappi. Lisää kuivat aineet vähitellen ja vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 10 minuuttia, käsin vaivaten aikaa menee tuplasti. Lisää öljy vaivaamisen puolivälissä. Jätä taikina hieman pehmeäksi niin leivästä tulee kuohkeampaa.

Laita ensimmäinen taikina viileään siksi aikaa kunnes toinen on valmis. Näin ne kohoavat suunnilleen samaan aikaan.

Peitä taikinakulhot liinalla ja anna kohota lämpimässä n. tunnin ajan.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kumoa kummatkin taikinat pöydälle ja vaivaa niistä ilmakuplat pois. Jaa taikinat kahtia ja rullaa puolikkaat pitkiksi pötköiksi. Letitä leipä pullapitkon tapaan (esimerkiksi pullapitkon letitys neljällä). HUOM! Letittäminen kannattaa opetella hyvissä ajoin ennen leipomista ja huolellisesti. Ettei käy niin kuin allekirjoittaneelle, että homma meni vähän sinne päin ja meinasi mennä ihan metsään.

Kohota leipää liinan alla vielä n. 15 minuuttia (tai jos sähläät letityksen kanssa niin kuin minä niin leipä ehtii hyvin kohota jo letityksen aikana). Paista leipää 200 asteessa 30-40 minuuttia.


-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti