Populaation karsimiseksi on myönnetty paljon kaatolupia ja lihaa on riittänyt myytäväksi paikallisessa REKO-lähiruokarenkaassa. Katsoimme velvollisuudeksemme ostaa pala valkohäntäpeuran paistilihaa ja nauttia se pääsiäisateriaksi. Samalla kokeilimme myös mielenkiintoista routapaistitekniikkaa. Jäinen paisti kypsennetään hitaasti 75-asteisessa uunissa ja maustetaan liottelemalla mausteliemessä. Hitaasti. Hyvin hitaasti hyvä tulee.
![]() |
Memmu koristeli pääsiäismunan. |
![]() |
Jäinen paisti lähdössä uuniin noin 8 tunniksi. |
Routapaisti
Valkohäntäpeuran pakastettu sisä- tai ulkopaisti (myös hirven tai naudan paistiliha käy).
Mausteliemi
1 l vettä
1 dl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 laakerinlehti
timjamia
rosmariinia
loraus konjakkia
loraus konjakkia
Kiehauta makuliemen aineet keskenään. Anna kylmetä yön yli paistin muhiessa uunissa.
Laita jäinen (maustamaton) paisti 75-asteiseen uuniin ritilän päälle ja aseta sen alle uunivuoka.
Varsinainen kypsennysaika riippuu paistin koosta. Periaate on että paistia pidetään 75-asteisessa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on 65-70 astetta. 1,2 kilon paisteissa yleinen paistoaika on noin 10 tuntia.
Meidän tapauksessa (pieni noin 0,7 kilon paisti) sulattelin lihaa uunissa noin 5 tuntia, asetin paistomittarin ja kypsyttelin vielä 3 tuntia kunnes lämpötila oli 62 astetta. Tavoittelin rosé -kypsyyttä joten tämäkin lämpötila oli hieman liikaa.
Nopea loppusilaus eli maustaminen tehdään liottelemalla paistia mausteliemessä. Aseta lämmin paisti tukevaan muovi- tai paistopussiin ja kaada mausteliemi joukkoon. Sulje pussi ja nosta reunalliseen astiaan. Anna paistin maustua liemessä noin 3-5 tuntia. Kääntele muutaman kerran maustumisen aikana. Meidän pientä paistia maustoin 4 tuntia ja arvelen että 3 tuntia olisi riittänyt hyvin.
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile kylmänä. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi piparjuurikreemi ja portviinikastike.
-arska-
-arska-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti