torstai 18. huhtikuuta 2019

Valkohäntäpeuran routapaisti

Ruissalon saari on Turun suosikkikaupunginosani. Se on kohteena kun on sopiva hetki pienelle luontoretkelle tai pikaiselle hermolomalle. Tammilehtojen lisäksi saari on tunnettu suuresta metsäkauris- sekä valkohäntäpeurapopulaatiosta, niitä ei voi olla ihailematta saarella käydessään.

Populaation karsimiseksi on myönnetty paljon kaatolupia ja lihaa on riittänyt myytäväksi paikallisessa REKO-lähiruokarenkaassa. Katsoimme velvollisuudeksemme ostaa pala valkohäntäpeuran paistilihaa ja nauttia se pääsiäisateriaksi. Samalla kokeilimme myös mielenkiintoista routapaistitekniikkaa. Jäinen paisti kypsennetään hitaasti 75-asteisessa uunissa ja maustetaan liottelemalla mausteliemessä. Hitaasti. Hyvin hitaasti hyvä tulee.   


Memmu koristeli pääsiäismunan.









Jäinen paisti lähdössä uuniin noin 8 tunniksi.






Routapaisti

Valkohäntäpeuran pakastettu sisä- tai ulkopaisti (myös hirven tai naudan paistiliha käy).


Mausteliemi

1 l       vettä
1 dl     suolaa
1 rkl    sokeria
1 tl      kokonaisia mustapippureita
1         laakerinlehti
timjamia
rosmariinia
loraus konjakkia


Kiehauta makuliemen aineet keskenään. Anna kylmetä yön yli paistin muhiessa uunissa.

Laita jäinen (maustamaton) paisti 75-asteiseen uuniin ritilän päälle ja aseta sen alle uunivuoka.
Varsinainen kypsennysaika riippuu paistin koosta. Periaate on että paistia pidetään 75-asteisessa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on 65-70 astetta. 1,2 kilon paisteissa yleinen paistoaika on noin 10 tuntia.

Meidän tapauksessa (pieni noin 0,7 kilon paisti) sulattelin lihaa uunissa noin 5 tuntia, asetin paistomittarin ja kypsyttelin vielä 3 tuntia kunnes lämpötila oli 62 astetta. Tavoittelin rosé -kypsyyttä joten tämäkin lämpötila oli hieman liikaa.  

Nopea loppusilaus eli maustaminen tehdään liottelemalla paistia mausteliemessä. Aseta lämmin paisti tukevaan muovi- tai paistopussiin ja kaada mausteliemi joukkoon. Sulje pussi ja nosta reunalliseen astiaan. Anna paistin maustua liemessä noin 3-5 tuntia. Kääntele muutaman kerran maustumisen aikana. Meidän pientä paistia maustoin 4 tuntia ja arvelen että 3 tuntia olisi riittänyt hyvin.   

Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile kylmänä. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi piparjuurikreemi ja portviinikastike.


-arska-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti