keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Puolukkainen saaristolaisleipä

Meille happamahkoon ruisleipään tottuneille itäsuomalaisille makea saaristolaisleipä oli parikymmentä vuotta sitten Turkuun muuttaessamme aikamoinen järkytys. Aika monta vuotta sitä sai maistella, ennen kuin makuun tottui mutta sittenhän siitä tulikin suurta herkkua! Kumma kyllä emme ole itse sitä vielä koskaan leiponeet mutta nyt piti kokeilla kun kaupoista ei oikein tunnu saavan sellaista "oikean" makuista leipää. Koostumuskin niissä on vähän mitä sattuu.

Tämähän oli helppoa kuin heinänteko! Helpompaakin (heinäntekoa on tullut sitäkin kokeiltua :-) ).











Puolukkainen saaristolaisleipä

1 l      piimää
70 g   hiivaa
3 dl    kaljamaltaita
3 dl    ruisjauhoja
3 dl    (vehnä)leseitä
3 dl    tummaa siirappia
10 dl  vehnäjauhoja
1 rkl   suolaa
1 dl    puolukkasurvosta

Voiteluun:

2  rkl  siirappia
2  rkl vettä


Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kohota liinan alla huoneenlämmössä n. 1,5 tuntia, jaa se voideltuihin vuokiin ja kohota vielä puoli tuntia. Tästä määrästä riittää kolmeen 1,5 litran vetoiseen vuokaan, itse käytin pienempiä. Vuoat täytetään noin puolilleen tai vähän yli, ne kohoavat vielä uunissa.

Paista leipiä uunin alatasolla n. 160 asteessa 1,5 tuntia. Sen jälkeen voitele ne siirappi- vesiseoksella ja paista vielä puoli tuntia. Irrota leivät heti vuoista, aseta ne ritilän päälle jäähtymään ja peitä liinalla. Anna leipien tekeytyä viileässä pari- kolme päivää niin ne ovat parhaimmillaan.


-memmu-

3 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen resepti. Puolukat on varmasti hyvä lisä saaristolaisleipiin :)

    VastaaPoista
  2. onko puolukkasurvos ilman sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen käyttänyt sekä sokeroitua puolukkasurvosta että sokeroimatonta. Molemmat toimii hyvin. Siirappinen taikina on jo itsessään niin makea että puolukan happamuus tasoittuu.

      Poista