Pataleipä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl rouhittuja pähkinöitä ja/ tai siemeniä (tässä versiossa oli cashew- pähkinää sekä seesamin- ja unikonsiemeniä)
1 rkl suolaa (tai oman maun mukaan)
1/2 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää sitten vesi (monissa ohjeissa neuvotaan käyttämään kädenlämpöistä vettä mutta itse laitan kylmää). Sekoita sitten kaikki aineet nopeasti tasaiseksi massaksi mutta älä vaivaa. Taikinan kuuluu olla löysähköä, koostumukseltaan vähän niin kuin kaurapuuroa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön kohoamaan 12- 18 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän "leipäjuurimaista" makua leipään tulee. Itse kohottelen 12- 14 tuntia koska hirveästi välitä hapanleivän mausta vaaleassa leivässä.
Kun taikina on kohonnut riittävästi, kumoa se reilusti jauhotetulle pöydälle ja nostele taikinan reunoja keskelle siten, että siitä muodostuu pallo. Anna taikinan kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.
Laita valurautapata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Nosta pata uunista, aseta taikinapallo pataan ja kansi päälle. Älä öljyä pataa koska öljy palaa ja aiheuttaa kitkerää makua leipään. Laita pata uuniin ja paista 30 minuuttia jonka jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
-memmu-
kokeilin tätä, tosin suolattomana (et lapselle voi antaa hyvin mielin) ja pienellä määrällä tuoretta hiivaa. Oli hyvää, tuhottiin se yhden illan aikana. Mikä määrä tuoretta hiivaa vastaisi tuota määrää kuivahiivaa?
VastaaPoistaEn ole koskaan vielä tuorehiivalla kokeillut mutta jos kuivahiivapussi (11g) vastaa 25g tuorehiivaa niin aika pieni nökäre sitä tarvitaan. Tuskin leipä kuitenkaan pilalle menee vaikka hiivaa laittaisi enemmänkin.
VastaaPoista