maanantai 15. helmikuuta 2016

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoita tulee tehtyä liian harvoin kun homma on melko aikaa vievää ja hivenen sotkuistakin puuhaa. Lopputulos on kuitenkin aina vaivan väärti eikä yhtään piirakkaa koskaan ole haaskuuseen mennyt. Itse teen piirakat sukumme piirakkamestarin, nyt jo edesmenneen, Marja-tätini reseptillä. Eihän niistä koskaan tädin tekemien veroisia tule mutta melkein yhtä hyviä kuitenkin.

Niin ja piirakoiden ei toki tarvitse olla aina niitä perinteisiä. Näin ystävänpäivän tienoilla niistä voi tehdä vaikkapa teemaan sopivasti sydämellisiä. :)









Karjalanpiirakat (n. 80 kpl = melkoinen määrä. Jos et leivo koko suvulle, tee ihmeessä pienempi annos)

Kuoritaikina:

4,5    dl haaleaa vettä
4       tl  suolaa
1,5    dl vehnäjauhoja
6       dl ruissihtijauhoja
100   g  pehmeää voita

Riisipuuro:

3   l   maitoa
6 dl   puuroriisiä
6 dl   vettä
2 rkl  suolaa

Voiteluun:

3 dl  kiehuvaa vettä
50 g voita

Valmista ensin riisipuuro. Mittaa vesi kattilaan, lisää riisit kiehuvaan veteen ja keitä n. 5 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito ja keitä hyvin miedolla lämmöllä n. tunti. Hämmennä puuroa usein keittämisen aikana, jottei se pala pohjaan. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä kylmäksi.

Sekoita taikinaa varten kulhossa vesi, suola ja jauhot. Lisää jauhot vähitellen, kunnes taikina on sopivan paksua, vältä kuitenkin liikaa vaivaamista. Lisää lopuksi joukkoon pehmeä voi. Taikina on sopivaa kun siitä pystyy muotoilemaan kiinteän pallon.

Jaa taikina osiin ja pyörittele niistä n. 3-4 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Jaa tangot muutaman sentin mittaisiin paloihin, pyörittele ne palloiksi ja kauli piirakkapulikalla sopivan muotoisiksi ja ohuiksi kuoriksi. Soikeista tulee hyviä perinteisen muotoisia, pyöreistä saa paremmin muotoiltua sydämiä. Peitä kaulimista odottavat taikinapallot kostealla liinalla, etteivät ne kuivu.

Laita kuorien päälle lusikallinen (tai mielesi mukainen määrä) kylmää puuroa ja levitä se siten, että reunoille jää sentin verran tyhjää tilaa. Rypytä reunat. Osaat kyllä, ei se niin vaikeaa ole. Paista piirakat 230 asteessa n 15 minuuttia. Voitele lopuksi kypsät piirakat voi- vesiseoksella.

-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti