keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Pitaleipä

Kaupoista saa käteviä, vakuumiin pakattuja pitaleipiä mutta niistä nyt ei voi puhua samana päivänäkään näiden omatekoisten kanssa. Leipominen ei ole mahdoton urakka (no se vaivaaminen on kyllä vähän mutta sen voi ottaa hyötyliikuntana) ja lopputulos on kaiken rehkimisen arvoinen. Sitä paitsi, leipien uunissa pullistumisen seuraaminen on ohjelmanumero sinänsä.





Pitaleivät

7  dl   vehnäjauhoja
3  dl   vettä
2  tl    kuivahiivaa
2  rkl  öljyä
1  tl    suolaa

Sekoita puolet jauhoista, hiiva ja suola kulhossa. Lisää hieman kädenlämpöistä lämpimämpi vesi (koska kuivahiiva) sekä öljy ja aloita vaivaaminen. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikina tasaiseksi. Itse jaksan vaivata max. 10 minuuttia ja sitten kyllästyn joten se saa riittää.  Peitä kulho ja anna taikinan kohota n. 45 minuuttia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä pötkö ja jaa se yhtä suuriin paloihin. Pyörittele palat palloiksi ja kauli ne noin sentin paksuisiksi pyörylöiksi. Ripottele hieman jauhoja pellille ja paista 230 asteessa, kunnes leivät ovat pompsahtaneet pulleiksi ja saaneet vähän väriä. 5- 10 minuuttia riittää. Jauhot pellille siksi, että leivät eivät tartu alustaansa ja pääsevät hyvin kohoamaan. Uunin lämpötila voisi olla korkeampikin mutta en ole vielä löytänyt kovempaa kuumuutta kestävää leivinpaperia, joten nämä paistuivat edellä mainituissa asteissa. Hyvin onnistuivat siinäkin.


-memmu-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti