lauantai 30. huhtikuuta 2016

Munatesti

Tällä kertaa Hellaan Koskin testaa munat. Vertailutestin ennakkosuosikki on myyntitilastojen kärkeä vuodesta toiseen hallitseva kananmuna jonka haastaa meillä selvästi tuntemattomampi ankanmuna.



Testi toteutettiin perinteisellä 8 minuutin muna -tekniikalla. Ankanmuna on sisätiloiltaan noin 12% kananmunaa suurempi joten tasapuolisuuden vuoksi testiin valittiin keskenään saman kokoiset yksilöt, joita pidetiin kiehuvassa vedessä tasan 8 minuuttia. 



Kuvissa vasemmalla kananmuna ja oikealla ankanmuna.

Raati arvioi munien seuraavat ominaisuudet:

Kuorittavuus:
Keittämisen ja jäähdyttämisen jälkeen huomio kiinnittyi ankanmunan kuoreen joka on huomattavasti paksumpi ja kestävämpi kuin kananmunan vastaava. Kuori on ikään kuin kaksikerroksinen ja vaatii kananmunasta poikkeavan avaustekniikan. Raati ei pitänyt "maastokelpoisuutta" merkittävänä etuna joten tästä pisteet helposti kuorittavalle kananmunalle. Testin ulkopuolelta voidaan kertoa että raa'an ankanmunan halkaiseminen vaatii parin napakan veitseniskun lisäksi meistin käyttöä.

Ominaisuudet:
Ankanmunan keltuainen on suhteessa valkuaiseen suurempi kuin kananmunalla. Tämä aiheutti raadissa keskustelua ja keltuaisen isompi koko katsottiin lopulta eduksi joten pisteet ankanmunalle.

Ulkonäkö:
Kananmunan keltuainen on vivahteikkaan voimakas oranssi ja miellytti raadin silmää enemmän kuin ankanmunan hailakan keltainen sävy.

Maku:
Molempien munien maku on hallittu ja tasapainoinen kokonaisuus. Maussa ei löydetty merkittävää eroa kummankaan eduksi.

Suutuntuma:
Ankanmunan valkuainen on kanan vastaavaan verrattuna kovamaltoisempi, lähes kumimaisen sitkeä. Ero kananmunan valkuaisen helposti lohkeavan rakenteen eduksi on niin merkittävä että se ratkaisi lopulta vertailun voiton.























-arska-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti