Kulttuurimme on täynnä hekumallisen hienoja makupareja jotka toimivat keskenään aina, vuosikymmenistä toiseen, takuuvarmasti. Ruisleipä ja voi, uudet perunat ja silli, maksalaatikko ja puolukkahillo, pontikka ja järvivesi, Teuvo Tulio ja Regina Linnanheimo. Muutamia mainitakseni, tiedätte mistä on kyse.
Mutta Euroopan toiselta reunalta löytyy makupari joka vie jalat altani ja mieleni fadon ja löytöretkeilijöiden maahan: Väkevä, makeahko portviini sekä pitkään kypsytetty, kova, suolainen juusto. Sellainen juusto joka lohkeilee kuin suklaa ja jonka suolakiteet tanssivat kitalaessa kun kostutat sitä makealla viinillä. Täydellinen makupari. Olen puhunut.
Suolasta tulikin vielä mieleeni tanskalaisen kirjailijan, Karen Blixenin nerokas toteamus:
"Kaiken parantava lääke on suolavesi - hiki, kyyneleet tai meri."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti