tiistai 14. huhtikuuta 2020

Vegemite

Saimme tuliaisia kaukaiselta vankilamantereelta maapallon toiselta puolelta. Siellä tehdään oluen valmistuksen hiivajätteistä ruskeaa levitettä jota syödään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa leivänpäällisenä. Itse asiassa tämän paljon B-vitamiinia ja suolaa sisältävän hiivauutteen keksi 1800-luvun lopulla saksalainen tiedemies Justus von Liebig mutta sitä innostuttiin toden teolla valmistamaan Iso-Britanniassa nimellä Marmite. Heidän toimitusketju entisiin alusmaihinsa takkuili ensimmäisen maailmansodan aikana niin pahasti että ilmeisesti huoltovarmuussyistä australialaiset aloittivat oman tuotannon Vegemite-nimellä.
 
Viime vuosisadalla levitettä on pidetty myös hyvänä apuna anemian ja aliravitsemuksen hoitoon. Toisaalta vielä viime vuosikymmenellä on Australiassa on vaadittu Vegemiten myynnin rajoittamista, sillä sitä on käytetty syrjäseuduilla pontikan valmistamiseen.

Levitteellä on hyvin erottuva, voimakkaan suolainen, maltainen ja hiukan hapan maku. Marmiteä markkinoitiin aikanaan osuvasti sloganilla "Love it or hate it" joka kyllä sopii myös Vegemiteen. Hellaankoskin-työryhmä tutustuu mielellään itselleen vieraisiin tuotteisiin. Kokeilkaa tekin, mutta vastuu on teidän. Onnea matkaan.




Vegemite paahtoleivällä

1       paahtoleipä
10 g  vegemiteä

Paahda paahtoleipä. Levitä Vegemite leivälle. 




 -arska- 
-memmu-








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti