tiistai 28. huhtikuuta 2020

Perunapiirakka

Karjalanpiirakka, tuo synnyinseutujeni lahja maailmalle, on yksi parhaista asioista, mitä tiedän. Mutta mielestäni vähintään yhtä hyvä herkkujen herkku on sen serkku perunapiirakka, samanlaiseen rukiiseen kuoreen paketoitu muusattu peruna.

Ja nyt kun koronakriisin takia yritämme vähentää viljelijöiden varastoihin kertynyttä viime vuoden perunasatoa niin leipaistaanpa kasa piiraita. Kuoritaikina on siis sama kuin karjalanpiirakoissa ja täytteeksi tehdään mehevä herkkumuusi tai käytetään eiliseltä ylijäänyttä sellaista. Minä tykkään tehdä perunapiirakoista pyöreitä soikeiden sijaan mutta tyyli on toki vapaa.





Perunamuusin ohje löytyy täältä.

Kuoritaikina (määrästä tulee n. 20 piirakkaa):

2 dl       haaleaa vettä
½-1 dl   vehnäjauhoja
3-4 dl    ruisjauhoja
2  tl       suolaa
50 g      pehmeää voita
( 1 kananmuna voiteluun)

Voiteluun:

1 dl    kiehuvaa vettä
1 rkl   voita


Sekoita taikinaa varten kulhossa vesi, suola ja jauhot. Lisää jauhot vähitellen kunnes taikina on sopivan paksua, vältä kuitenkin liikaa vaivaamista. Lisää lopuksi joukkoon pehmeä voi. Taikina on sopivaa kun siitä pystyy muotoilemaan kiinteän pallon.

Pyörittele taikinasta n. 3cm halkaisijaltaan oleva tanko. Jaa tanko n. kolmen sentin mittaisiin paloihin, pyörittele ne palloiksi ja kauli piirakkapulikalla ohuiksi kuoriksi.

Laita kuoren päälle kylmää perunamuusia ja levitä se siten, että reunoille jää pari senttiä tyhjää tilaa. Rypytä reunat. Piirakat voi voidella kananmunalla jos haluat niihin kauniin, ruskean paistopinnan. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. Voitele lopuksi kypsät piirakat voi-vesiseoksella.


-memmu-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti